“Türkiye’nin her şehrinde kadın kooperatiflerinin kurulmasına öncülük ediyoruz”

“Türkiye’nin her şehrinde kadın kooperatiflerinin kurulmasına öncülük ediyoruz”

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Gastro Afyon Lezzet ve Turizm Festivali’nde yaptığı konuşmada, kadınların üretkenliklerinin her zaman yanında olduklarını ve kadın kooperatiflerini her zaman desteklediklerini söyleyerek, ” Türkiye’nin her şehrinde kadın kooperatiflerinin kurulmasına öncülük ediyoruz” dedi

 

Afyonkarahisar’ın eşsiz lezzetleri ve zengin kültürel mirasıyla bu yıl 5’ncisi ile buluşulan Uluslararası Gastro Afyon Lezzet ve Turizm Festivali’nin açılışı dün akşam Motor Sporları Merkezi’nde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş ve protokol üyelerinin katılımıyla yapıldı. Açılış törenine; Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekilleri Av. Ali Özkaya, Av. İbrahim Yurdunuseven, Dr. Hasan Arslan, MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Taytak, İYİ Parti Afyonkarahisar Milletvekili Av. Hakan Şeref Olgun, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, İl Emniyet Müdürü Mahmut Ay, İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Tolga Yağan, ATSO Başkanı Hüsnü Serteser ve lezzet severler katıldı.

“AFYONKARAHİSAR’IN GASTRONOMİ VE HEDEFLERİ ÇOK BÜYÜK”

Programın açılış konuşmasını organizasyon paydaşı Afyonkarahisar Profesyonel Aşçılar Derneği Başkan Hamza Kalkan yaptı. Afyonkarahisar’ın şifalı termalleri, üç bin yıllık tarihi, İstiklal Savaşının başkenti, kadim kültürü, et ve yumurtanın merkezi ve pek çok ürünün yetiştiği bir şehir olarak, sadece gıda sektöründe binlerce kişiye istihdamın sağlandığı ifade eden Kalkan, “Afyonkarahisar aromatik bitki merkezi ve yolların kesiştiği kadim kentimizdir. Tarih ve manevi büyüklerimizden aldığımız istikamette dünya harikası şifalı aşuremiz kadınanamızın ana sofrası, sucuğumuz, kaymağımız, ekmek kadayıfımız, lokum ve şekerlemelerimizin ünü ülke sınırlarını aşmış durumdadır. Sayın Valimiz ana olarak, Kadınana, Ana Aofrası, Ana şerbeti çalışmalarımızın her daim destekçisidir. Yakın ilgi ve alakası bizlerin gücüne güç katmakta ve gayretimizin artmasını sağlamaktadır. Belediye Başkanımız Sayın Mehmet Zeybek’in kentimizin kültür dokusunu ortaya çıkarması, Afyonkarahisar’ımızın beşinci Uluslararası Gastronom Festivali’nin yapılmasında en büyük destekçisi olması ile ilimizin gastronomi alanında şahlanmasına büyük katkı sağlamaktadır. Afyonkarahisar’ın gastronomi ve hedefleri çok büyük. Bu başarıyı kıymetli desteklerinizle her daim zirveye taşımakta kararlıyız. Değerli hemşerilerimle yurt dışında da yürüttüğümüz bu yolculukta lezzetimizin afiyetle sunulması önceliğimizdir.” diye konuştu.

Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Veli Oğuz se, Afyonkarahisar Valiliği, Afyonkarahisar Belediyesi, Zafer Kalkınma Ajansı, Afyonkarahisar Profesyonel Aşçılar Derneği işbirliğinde birçok paydaş kurumun katkılarıyla beşincisi düzenlenen festivalde yer almaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtti. “AFYONKARAHİSAR’I TURZİMDE HAK ETTİĞİ YERE GETİRDİK”

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Afyonkarahisar’ın 2019 yılında UNESCO’ya yapılan müracaat sonuncunda Ekim ayında Türkiye’de üçüncü, dünyada ise otuz dokuzuncu gastronomi şehri olarak ilan edildiğini belirtti. Zeybek, “Hamza Bey’in de ifade ettiği üzere UNESCO’nun bizden istemiş olduğu bazı talepler vardı. Bu talepleri pandemiye rağmen kısa sürede yerine getirerek gerek yurt içinde gerekse yurt dışında ilimizin lezzetlerinin tanıtılması için kampanya yaptık. Bugün beşincisini gerçekleştirdiğimiz festivalimizin uluslararası düzeyde bu üçüncüsü. Bundan dolayı da son derece mutluyuz. Tabii de bunu başarırken sayın milletvekillerimizin, bakanlarımızın desteğini her daim yanımızda gördük. UNESCO’ya müracaat ederken yalnız başımıza değildik. El birliği, güç birliği yaparak Afyon’un yöresel lezzetlerini, tarihi dokusunu ön plana çıkararak turizmde de Afyon’u hak ettiği yere getirmeye gayret sarf ettik ki bunda da ben başarılı olduğumuza inanıyorum. Turizmde Anıtlar Kurulu tarafından tescilli altı yüzün üzerinde konağımız var. Sadece bu yemek turizmi değil, tarihi turizmde de iddialıyız. milattan önce sekiz bin yılına kadar giden tarihi bir geçmişi olan kadim bir şehiriz. Ondan dolayı da bu tanıtımları fazlasıyla hak eden bir şehiriz. Bu birlikteliğimiz, bu beraberliğimizi olduğu sürece şehrimizin güzelliklerini tarihi derinliklerini halkımıza, insanımıza tanıtmaya, gayret sarf edeceğiz.” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE VE DÜNYA İKLİMİMİZİN SOĞUK AMA YÜREĞİMİZİN SICAK OLDUĞUNU GÖRDÜ”

MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Taytak ise Afyonkarahisar’ın festivallerin, termalin, mermerin, kaymağın, doğanın, başkenti olma noktasına geldiğini ifade ederek, “Burası Afyonkarahisar. Cumhuriyetin kazanıldığı Cumhuriyet’in kurulduğu topraklar. Afyonkarahisar gastronomide Türkiye’nin üç büyük şehrinden bir tanesi. Bunun için mutluyuz gururluyuz ve her sene yeni bir yenilikle milletimizin, Afyonkarahisar’ımızın başına önüne geçiyoruz. Bunlar elbette kıymetli belediye başkanımızın yapmış oldukları ve ekibin yapmış oldukları öncülüğünü yapmış oldukları hizmete bizler de hem Cumhur İttifakı olarak hem milletvekillerimiz olarak birlikte ve beraberce yaşamanın gururunu yaşıyoruz. Afyonkarahisar’ın tarihiyle, hizmetleriyle, sevgisiyle geçen dönemlerde konuşulurken Afyon’dan geçtim çok soğuktu dedikleri Afyonkarahisar. Artık öyle değil. Türkiye ve dünya iklimimizin soğuk ama yüreğimizin sıcak olduğunu gördüler.” dedi.

“KÜLTÜR YOLU FESTİVALLERİNE DE DÂHİL OLURUZ”

AK Parti Milletvekili Dr. Hasan Arslan, “Çabalarından, gayretlerinden, emeklerinden dolayı Afyonkarahisar Belediye Başkanımıza ve bütün diğer yetkili arkadaşlara teşekkür ediyorum. Afyonkarahisar yaklaşık bir ay önce beş yılda altıncı defa dünya Motokros Şampiyonası’na ev sahipliği yaptı. Yani Motokros dünyası Afyon’a geliyor. Gastronomi dünyası da Afyonkarahisar’ın tescilli lezzetlerini tatmak üzere buraya gelecek.  Tabii Frigya Turizmi, tarih turizmi, termal turizm kültür turizmi, tarih turizmi, Afyonkarahisar aslında turizm alanında kıymetli bir şehir Türkiye’de. İnşallah kültür yolu festivallerine de dâhil oluruz.” şeklinde konuştu.

“KÜLTÜR VARLIKLARIMIZI AFYONKARAHİSAR TESCİLİNE KAZANDIRACAĞIZ”

AK Parti Milletvekili İbrahim Yurdunuseven Afyonkarahisar’ın festivaller şehri de olduğunu dile getirerek, “Dünya ve uluslararası alanda beşincisini gerçekleştirdiğimiz Motofest, Baba- Çocuk Festivali, Gastronomi Festivali gibi bundan sonra inşallah daha birçok festivale de imza atacağız. Artık Afyonkarahisar festivalleriyle de anılan bir il haline geldi. Afyonkarahisar lezzetin bir şehri ama kültürün de bir şehri, tarihi milattan önce sekiz binli yıllara kadar dayanan bir şehir. Ve kültürü olan bir şehir. En son Frig Vadisi’ni açtıkama daha geçen hafta dünyanın korunması gereken Dünya Miras Listesinde ilk defa bir sayfa açıldı. Camiler sayfası açıldı. Ve Afyonkarahisar Ulu Cami Dünya korunması gereken camiler listesini de adını yazdırtılan Selçuklu’dan kalma sekiz yüz yıllık bir camimiz onu da yeni tescil ettirdik. Aslında tescil edilecek o kadar çok kültür varlığımız var ki. Bunları tek uğraşarak hepsini Afyonkarahisar’ın tesciline kazandıracağız. Ben bu festivalin beşinci ulusal ve üçüncü uluslararası festivali gerçekleştiren başta destekleriyle, manevi destekleriyle bize destek olan Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, bakanlarımıza, valiliğimize, çok değerli burada emeği çeken gerçekten büyük emeği çeken belediyemize, belediye personelimize Tüm emeği geçen aşçılar odası başkanlarımıza ve tüm aşçılarımıza çok teşekkür ediyorum. İnşallah artık buradan Afyon’umuza diyoruz ki çıkın çıkın gelin diyoruz. Eskiden çıkıp gelinen sadece geçip gidilen bir il idi diye düşünülüyordu ama biz şuanda en son otuz bin beş yıldızlı tescilli yatağımızla, otelimizle, otel yataklarımızla artık ortalama dört, dört buçuk gün kalınan bir il haline geldik. Buradan tekrar söylüyoruz. Çıkın çıkın gelin. Bu lezzetleri tadın. Geri kalmayın.” diye konuştu.

“AFYON LOKANTALARINA SESLENİYORUM, GELİN MÜZEMİZDE LEZZETLERİMİZİ TANITALIM”

AK Parti Milletvekili Ali Özkaya şöyle konuştu: “Bir şehre UNESCO gastronomi şehri derken mutlaka yiyeceklerinin çok özel, kıymetli, lezzetli, temiz, nezih olmasını arıyor. Bunun yanında bir şey daha arıyor. Şehrin nüfusunun önemli bir kısmının da doğrudan gastronomi ile ilgili olması, geçiminin oradan temin etmesi, hem üretim hem sunum babından ikisinin beraber olmasını arzu ediyor.  Afyonkarahisar’ın gerçekten nüfusunun çok önemli bir kısmını ister tarım ve hayvancılıkta ister gıdanın üretiminde, ister lokantacılıkta, otelcilikte ve diğer sunum alanlarında çok ciddi bir sayıda ilgileniyor. Bu tescille birlikte bütün Türkiye’de ve dünyada ismimizi çok daha fazla duyurmaya başladık. UNESCO ikinci bir tescilimizi daha yaptı. Dünya tarihinde İslam sanat eserleri başlığı altında camiler başlığı altında ilk defa Selçuklu döneminin, beylikler döneminin ahşap direkli camilerinden birisi olan Ulu Cami’mizi tescil etti. Artık dünyanın her yerinden insanlar bu tescili de görecek. Geçenlerde Sayın Kültür ve Turizm Bakanımızı hep beraber ziyarete gittik. Sayın Valimiz, sayın vekillerimizle. Kendisini davet ettik. İnşallah mümkün olan en kısa sürede gelecek. Afyon’u daha fazla turizmle tanıtmak, daha fazla destinasyonlara eklemek için bu gayretimizi sürdürüyoruz. Buradan bütün Afyonkarahisar’ın lezzet sunucularına çağrıda bulunuyorum. Müzemizde yaklaşık beş tane büyük iş yeri, lokanta var. Afyon’un en güzel lokantaları lütfen gelin. Buradan sizlere yer verelim, imkan verelim. Bu lokantaları müzenin etrafında yiyecek içecek alanlarını daha çok oluşturalım. Hem müzeyle tarihimizi, kültürümüzü, medeniyetimizi tanıtalım, hem de Afyon’un bu güzel lezzetlerini orada geniş otoparklarıyla birlikte sunalım. Çünkü yoldan giden insanların çok önemli bir kısmı bizi arıyor. Ben şehrin içine girmeden en güzel yemekleri nerede yerim diyor. Bunu da müzemizdeki alan çok geniş.” dedi.

“BİZİM ANLATMAMIZ GEREKEN DAHA NİCE DEĞERLERİMİZ VAR, AFYONKARAHİSAR BU DEĞERLERİNE SAHİP ÇIKACAK”

Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, “Sayın Bakanımız artık daha fazla bizlerle inşallah. Dolayısıyla sesimizi hem Türkiye’de hem kendisinin destekleriyle dünyada büyükelçilerimizin katılımıyla yabancı turistlerimizin festivallerimize katılımıyla çok daha fazla duyuracağımıza inanıyorum bugünden itibaren. Uluslararası Gastro Afyon Lezzet ve Turizm Festivali’nin beşincisini gerçekleştiriyoruz. Afyonkarahisar’da festivaller, programlar, yarışmalar, şampiyonalar çok fazla. Gerçekten dünya çapında ev sahipliği yaptığımız çok güzel organizasyonlarımız var. Ancak gastronomi sadece bizde festival olarak, iki üç günlük bir program olarak yer almıyor. Kadınlarımızın özellikle buradaki katkısı, emekleri çok büyük 17 ilçemiz artı merkez ilçemizle 18 ilçemiz var. 421 köyümüz var. En fazla beldesi olan şehirlerden bir tanesiyiz. Dolayısıyla bizim hem üzüntümüzü hem sevincimizi paylaşmanın aslında bir imkanı, bir ortak zemini, yemek kültürümüz. İşte bu yemek kültürünü biz tabii ne kadar mutlu ki, Türkiye’deki üç şehirden biri olarak UNESCO’nun bu yaratıcı şehirler ağına dâhil olup gastronomi şehri unvanını da almış bulunuyoruz. Ancak kadınlarımız bu toplumun içerisinde en ince kılcal damarlarına kadar dahil ettiği her programda nişanda, kınada, ölümde, doğumda her türlü özel anda sevdikleriyle bir arada olmanın bir yolu olarak bu yemek kültürümüzü aslında ortaya koymaya devam ediyorlar. Bu bilinçte hala köylerimizde, beldelerimizde, ilçelerimizde bizim gastronomi şehri unvanımızı taşıyan aslında o yemek kültürünün bu tarihsel, bu kültürel değerlerin yaşatılmasının mimarı da kadınlarımız diye düşünüyorum ben aynı zamanda. Burada festival alanında kadın, kültür evlerimizden, kadın kooperatiflerimiz ilçelerimizden gelen stant açan pek çok kadınımızı da buradan görmüş olabileceksiniz daha fazla gezdiğinizde. Ben emek veren herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Aynı zamanda bu gastronomi kültürüne, yemek adabına, sahip çıkan Afyonkarahisarlı kadınlarımıza da ayrı bir teşekkür etmek istiyorum. Sayın Bakanımızın teşrifleri için kendilerine çok teşekkür ediyorum. İnşallah bizim buradaki gastronom festivalimizle hem Afyonkarahisar için, hem tüm Türkiye için ve sonra da insanlık için hayırlara vesile olsun. Geçen yılki sloganımız, ‘bizim mutfağımızda sadece yemek değil önce insan pişerdi’. Mevlevilik kültürüne de atıfla bizim daha nice değerlerimiz var böyle anlatmamız gereken inşallah Afyonkarahisar bu doğrultuda bu değerlerine sahip çıkarak daha güçlü bir şekilde anlatma doğrultusunda hızla adımlarını atmaya güçle devam edecek sizlerin sayesinde emeği geçen tüm ortak paydaşlarımıza teşekkür ediyorum.” dedi.

“AFYON ÖZELLİKLE KADINLARI PEK ÇOK ŞEKİLDE ÜRETKENLİĞE TEŞVİK EDEN BİR ŞEHİR”

Programın son konuşmasını Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş yaptı. Ülkenin her köşesinden farklı zenginlikleri ve lezzetleri bu gastronomi festivalinde bulduğunu dile getiren Bakan Özdemir, “Gerçekten gurur duydum. Çünkü ben geçtiğimiz yıl bu festivalin açılışını sosyal medyadan takip ettim ve dedim ki ‘Keşke bizde Cezayir’de Afyon lezzetlerini tanıtsaydık.’ Bir iftar programını online bir şekilde yayınladılar ve bende orada Emirdağ Güveci yaptım. Bugünde kıymetli başkanım dedi ki ‘Afyon’a geleceğim ne getireyim.’ ‘Çekilmiş haşhaş getirirsen çok güzel olur’ dedim.  Afyon’un haşhaşıyla, sucuğuyla, lokumuyla bin bir güzelliği var. Gönül güzelliği var, güzel insanları var.  Bu güzel festivalde emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Afyon, 2019 yılında UNESCO tarafından gastronomi şehri olarak tescillendi. Böylelikle Afyon 41 tescilli ürünüyle, milli kültürümüzün tanıtılmasında çok çok önemli bir rol oynuyor. Kıymetli başkanım, sayın valim, bakanlıklarımıza emeği için çok teşekkür ederim.  Sizlerin bu başarısı, Anadolu kültürünün etki alanının genişlemesine önemli bir katkı sunmuştur. Afyon özellikle kadınları da pek çok şekilde üretkenliğe teşvik etmektedir. Bakanlık olarak biz de kadınların üretkenliklerinin her zaman yanında olduk. Bildiğiniz gibi kadın kooperatiflerini destekliyoruz. Türkiye’nin her şehrinde kadın kooperatiflerinin kurulmasına da öncülük ediyoruz. Kadın emeğine bu şekilde destek veriyoruz ve dikkat çekiyoruz. Ev içi emeğin ekonomik bir değer kazanmasına imkân sağlıyoruz.  Yerel lezzetler kadınlar emeğiyle küresel kazançlara dönüşüyor. Unutulmaz lezzetlerimizi dünyaya taşıyan, Afyon yemeklerini ve güzelliklerini dünyaya taşıyan bu güzel festivalin bereketli ve aslında daha sık bir şekilde yapılmasını, dünyanın farklı şehirlerinde de yapılması gerektiğine inanıyorum. Ben de Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı olarak ama aynı zamanda hemşehriniz olarak bu konuda üzerime düşeni yapmaya hazırım.  İnşallah daha farklı yerlerde kıymetli şeflerimizin bu güzel ürünlerini de yurtdışında tanıtmaya vesile oluruz.” dedi.

  1. Uluslararası Gastro Afyon Lezzet ve Turizm Festivali 1 Ekim Pazar akşamına kadar ziyarete açık kalacak.

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM