Gastronomi Ve Mutfak Sanatları Bölüm Yeterliliği Tescillendi

Gastronomi Ve Mutfak Sanatları Bölüm Yeterliliği Tescillendi

AKÜ Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, Türkiye Yeterlilikler Çerçevesine yerleştirileerek bölümün yeterliliği tescillenmiş oldu.

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, Türkiye Yeterlilikler Çerçevesine (TYÇ) yerleştirildi.

“İSTİHDAM HARAKETLİLİĞİ KOLAYLAŞTIRILMALI”

AKÜ Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü,Türkiye’de kendi alanında ilk ve tek akredite olma özelliğini taşıyan Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, Türkiye’de farklı tür ve özelliklerdeki kalite güvencesi sağlanmış yeterlilikleri (diplomalar, belgeler, sertifikalar) tanımlamaya ve sınıflandırmaya yarayan bir şeffaflık aracı olan Türkiye Yeterlilikler Çerçevesine yerleştirilen iki gastronomi ve mutfak sanatları bölümünden birisi oldu. Yalnızca kalite güvencesi sağlanmış yeterlilikler TYÇ’ye dâhil edildiği, TYÇ ile birlikte farklı yeterlilik türleri arasında güvenilir bir yapı oluşturularak kişilerin istihdama ulaşması ve öğrenen hareketliliğinin kolaylaştırılması amaçlanıyor.

“ÖĞRENCİLERE AVANTAJ SAĞLAYACAK”

Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sandıkcı, bu başarının Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm öğrencilerine büyük avantajlar sağladığını ifade etti. Sandıkcı, “TYÇ’ye yerleştirilen iki gastronomi ve mutfak sanatları bölümünden birisi olan bölümümüz, eğitim kurumları ve işverenler tarafından yeterliliği kabul edilen ve Avrupa Yeterlilikler Çerçevesine açık bir referans taşıyan bir bölümdür. Bu durum öğrencilerin sektörde iş bulma noktasında ve yurtdışı lisansüstü eğitim başvurularında daha avantajlı bir konumda olmalarını sağlamaktadır.” dedi.

TYÇ, ULUSAL YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİDİR”

Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünün TYÇ’ye yerleştirilmesi ile ilgili açıklama yapan AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, eğitim-öğretimin kalitesini artırmak için çalışmalar yaptıklarını kaydetti.  Karakaş,  “TYÇ, akademik eğitim ve öğretim programları ve diğer öğrenme yollarıyla kazanılan tüm yeterlilik esaslarını gösteren ulusal yeterlilikler çerçevesidir. Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümümüz Türkiye’de kendi alanında ilk defa akredite olmuştur. Eğitim-öğretim kalitesini kanıtlamıştır. Bu başarıda emeği geçen bütün hocalarımıza teşekkür ederim.” ifadelerini kullandı.

“TYÇ TÜM YETERLİLİKLERİ KAPSAYACAK DÜZEYDE TASARLANDI”

Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi, bireyin örgün, yaygın veya serbest öğrenme ortamlarında edindiği öğrenme kazanımlarının sorumlu bir kurum tarafından tanınması sonucu düzenlenen ve kalite güvencesi sağlanmış tüm yeterlilikleri kapsıyor. Bu yeterlilikler başlıca Milli Eğitim Bakanlığınca düzenlenen diplomalar, Kalfalık ve Ustalık Belgeleri, yükseköğretim kurumlarınca düzenlenen diploma ve sertifikalar, Mesleki Yeterlilik Kurumunca düzenlenen MYK Mesleki Yeterlilik Belgeleri ile uluslararası sözleşmeler ve ulusal mevzuat gereğince yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından düzenlenen sertifika ve belgelerdir. Başka bir ifadeyle TYÇ’nin, her düzeydeki tanımlı ve sıralı okul eğitiminin yanı sıra iş yerlerinde veya diğer yaygın ve serbest öğrenme ortamlarında, deneyime dayalı öğrenme ve bağımsız bireysel öğrenme sonucu elde edilen bütün yeterlilikleri kapsayacak biçimde tasarlanmıştır. TYÇ özel gereksinimi olan bireylerin öğrenme kazanımlarının uygun biçimde tanınmasını sağlayacak yeterliliklerinin geliştirilmesine de olanak sağlamaktadır.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM