AFJET’de, Yapay Zekâ Otomasyon Sistemine Geçilecek

AFJET’de, Yapay Zekâ Otomasyon Sistemine Geçilecek

AFJET yönetimi Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı’nın başkanlığında toplandı. Toplantıda yapılan yatırımlar ve çalışmalar ele alınırken, verilen hizmetleri daha etkin ve kaliteli hale getirmek, hizmet standardını yükseltmek amacıyla Yapay Zekâ destekli otomasyon sistemi projesinin hayata geçirileceği gündeme geldi

 

Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, AFJET A.Ş. Yönetim Kurulu Toplantısına başkanlık yaptı. Toplantıda yönetim kurulu üyeleri hazır bulundu.

“AFJET SİSTEME YATIRIM YAPTI”

Jeotermal kaynakların daha verimli kullanılması noktasında yürütülen çalışmaların değerlendirildiği toplantıda AFJET A.Ş. Genel Müdürü İsmail Kara, şirketin genel durumunu içeren ayrıntılı sunum gerçekleştirdi. Afyonkarahisar Valiliğinden yapılan açkılamada, Türkiye’de jeotermal enerjiyi en etkin kullanan şehirlerden olan Afyonkarahisar’ın, konut ısıtmasının gerçekleştirildiği benzer yerleşim yerleri karşılaştırıldığında birim enerji tarifesinin en ucuz olduğu illerin başında geldiğini belirtilerek, “Yeni bir yapılanmaya giren AFJET A.Ş’de EYT kapsamında emekli olan personel nedeniyle geçmişe göre daha az personel ile hizmet verilirken, iş verimi ve memnuniyetin yükseldi. Emekli olan personellere ödenen tazminatın, geçmiş dönem elektrik ve banka borçlarına rağmen mali gelir-gider dengesi sağlandı ve ayrıca 2 kış ısıtma sezonu için de 100 milyon TL’lik yatırım yapıldı.” denildi.

“GES ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR, ATIL KUYULAR SİSTEME DÂHİL EDİLDİ’

Açıklamada, “Toplantıda maliyetlere yansıyan en yüksek girdi elektrik tüketimi olan AFJET A.Ş’de artan maliyetlerin abonelere doğrudan yansımaması için yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapıldığı gündeme geldi. Bu maksatla şirket adına GES kurulması için başlatılan çalışmalarda önemli bir mesafe kat edildiği ifade edildi. Teknik sıkıntılar nedeniyle atıl bekleyen bazı kuyular sisteme dâhil edilirken, her birinin yeniden açılması için yüksek maliyetler gerektiren kuyuların, cüzi harcamalarla sisteme kazandırıldığı, ömürlerini tamamlayan ve eskiyen boruların değişimi ısınma dönemi dışında periyodik olarak yapıldığı kaydedildi.” ifade edildi.

“AFJET HATTI DÜNYANIN EN UZUN HATTINA SAHİP”

AFJET’teki ısıtma problemlerinin büyük oranda giderildiği kaydedilen açıklamada, “Konut ısıtması, turizm sektörü ve jeotermal seracılıkta yürüttüğü istikrarlı ve başarılı çalışmalarla jeotermal sektörde Türkiye’nin öncü kuruluşu olan AFJET A.Ş.  İzlanda’dan sonra gidiş dönüş olmak üzere toplam 34 kilometre jeotermal hat uzunluğu ile dünyanın en uzun ısıtma ve 18 kilometrelik turizm hattına sahip bulunuyor. Öte yandan döneminde yürütülen teknik yatırım çalışmaları kapsamında, sistemdeki sıcak su yetersizliğinden kaynaklanan ısınma problemlerinin çözümü için Hibrit-Tank sistemine geçildi. Böylece havzada bulunan yüksek sıcaklıklı kuyuların enerjilerinden tam olarak faydalanılmaya başlandı. Son derece yenilikçi olan bu uygulama ile mevcut sistem daha verimli bir hale gelirken, ısıtmada jeotermal kaynak yetersizliğinden dolayı herhangi bir sıkıntı yaşanmayarak, abonelerden gelen şikâyetler de oldukça azaldı. Yine, bu sistem sayesinde ilk kez bu yıl, Turizm Hattındaki otellere 90 derecenin üzerinde jeotermal su verildi. Bu sayede otellerin turist, ziyaretçi doluluğunda önemli bir artış sağlandı. Isıtma sisteminde gerçekleştirilen bu teknik iyileştirmelerden sonra da abonelerin memnuniyeti artarken, geçtiğimiz yıllardaki kış şartlarında yaşanan ısıtma problemleri de büyük oranda giderilmiş oldu.” denildi.

“YAPAY ZEKÂ OTOMASYON SİSTEMİNE GEÇİLECEK”

Açıklamanın devamında şu bilgiler yer verildi:

“Verilen hizmetleri daha etkin ve kaliteli hale getirebilmek, hizmet standardını yükseltebilmek amacıyla Yapay Zekâ destekli otomasyon sistemi projesi de hayata geçiriliyor. Bu amaçla yapılan proje kapsamında Zafer Kalkınma Ajansından 6 milyon TL mali hibe desteği alındı. Şehrin yüzde 25’ine denk gelen toplam 30 bin eşdeğerli konut ile termal oteller, resmî kurumlar, ticari işletmeler, 367 bin metrekare jeotermal teknolojik seranın ısıtması ile üniversite kampüslerinin ısıtıldığı, bu haliyle 3 milyon metrekare kapalı alanın jeotermal ısı ile ısıtılmasını sağlayan AFJET A.Ş., sürdürdüğü jeotermal entegre tek elden işletme modeli ile, sağladığı yüksek istihdam oranı, ithal enerji yakıtlarının kullanımının azaltılması, termal ve sağlık turizmine katkı vb. uygulamalar sayesinde de ülke ekonomisine önemli ölçüde katkı sağlamaya devam ediyor.”

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM