“100.Yıl Sanayi Kooperatifi kuruldu,  Afyon markalar şehri olmalı”

“100.Yıl Sanayi Kooperatifi kuruldu, Afyon markalar şehri olmalı”

ESOB Başkanı Cengiz Üstün, Cumhuriyetimizin kuruluşunun “100’ncü yıldönümünde 100. Yıl Sanayi Kooperatif” üye kayıtlarının alınacağını söyledi. Üstün, Afyonkarahisar’ın markalar şehri olmak zorunda olduğuna değindi

 

Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Cengiz Üstün ve yönetim kurulu üyeleri dün öğlen birliğin Oditoryum Salonu’nda 7 aylık görev sürelerini değerlendirdikleri bir basın toplantısı düzenlediler. Toplantı öncesi AFES A.Ş.’ye hizmetinde kullanılmak üzere alınan üç adet araç için kurban kesilerek dua edildi. Toplantıya; ESOB yönetimi kurulu üyeleri, esnaf odalarının başkanları ve AFES A.Ş ortakları katıldılar. Toplantı sonunda Milli Eğitim Bakanlığı Mehteran Eğitmeni Zafer Kösem, milli şarkılar seslendirdi.
“YAPTIKLARIMIZI VE YAPACAKLARIMIZI KAMUOYU İLE PAYLAŞIYORUZ”
Cengiz Üstün, aylık görev süresinde esnaf odaları, birlik ve AFES A.Ş faaliyetlerini paylaşmak için bir toplantı düzenlediklerini dile getirdi. Üstün, “Göreve geldiğimizden bugüne kadar dedik ki 37 oda başkanımız, yöneticilerimizle birlikte biz güçlü olmak durumundayız. Odalarımız güçlü olsun ki birliğimiz güçlü olsun. Birliğimiz güçlü olsun ki 25 bin esnafımıza hizmet edecek çok kıymetli başkanlarımızla birlikte bu görevleri icra edecek esnafımız güçlü olsun. Bu felsefeyle yola çıkarak 7 aylık bir dönem içerisinde neler yaptığımızı ve önümüzdeki dönem içerisinde neler yapacağımızı basın mensuplarımızla paylaşarak Afyonkarahisar kamuoyuna duyurmak istedik. Biz şeffaflıktan yana olduğumuz söyledik. Afyonkarahisar kamuoyunu bilgilendirmek istedik.” dedi.
“PERAKENDE YASA TASARISINI YILLARDIR BEKLİYORUZ”
ESOB yönetimi olarak 7 aylık hizmet dönemi hakkında doğru bilgilendirme yapmanın önem taşıdığını dile getiren Üstün, “Afyonkarahisar’da yerel anlamda yaptığımız hizmetler, ulusal anlamda beklediğimiz yasa ve yönetmeliklerden söz etmek istiyorum. Esnaf ve sanatkârımız bilindiği ve görüldüğü üzere çok zor günlerden geçmektedir. Sıkıntılı bir dönemdeyiz. Tabi ki biz sıkıntıları biliyor, her birimiz sahadayız. Esnaflarımızla kamuoyu ile bu sorunları bizati bizlerde başkanlar olarak yöneticiler olarak yaşıyoruz. Bizim yıllardır beklediğimiz Perakende Yasası Tasarısı var. Ben bunu birçok kez Bakkallar Odası Başkanı olarak basın kuruluşlarımızla paylaştım. Belki anlatamadık belki anlaşılmadık. 300 milyar dolarlık bir pazardan bahsediyoruz ki bu pazarıda sağlayan zincir mağazalarında ne kadar olumsuzluklar getirdiğini paylaşmıştık. Kaldı ki benim üç harfli diye itham ettiğim zincir marketler gerek siyasilerimiz gerekse basın kuruluşları ve kamuoyunda bunların gerçekten vatandaşa hizmet etmediklerini, ucuz algısıyla vatandaşı kandırdıklarını bizim 20 yıldır ifade ettiklerimizi Covid-19 pandemisi ile birlikte şu anda 3 harfli diye bahsettikleri durumu gördük ve yaşıyoruz.” diye konuştu.
“BEKLEDİĞİMİZ YASA TASARISI CUMHURBAŞKANLIĞI MAKAMINDA”
Türkiye gündeminde olan yüksek enflasyon, ekonomide ki olumsuzluklarda üç harfli olarak tanımlanan marketler zincirinin etkin olduğunu söyleyen Üstün, “Neredeyse bu zincir marketlerin kartelleşme noktasına geldiklerini gözlemlemekteyiz. Covid-19 pandemi sürecinde 50 bin şubesi olan 5 zincir mağaza malumdur. Pazarcı esnafımızı temsil eden oda başkanlarımız toplantıdalar. Bugün Antalya’ya sebze, meyve almaya gidip, levhayı kaldırdıklarında pazarcımızın bir liraya sattığını bu marketlerin on katı daha fazla fiyatla sattığına şahidiz. Keza bakkal esnafı içinde durum böyledir. İki üç tane malı ucuz tutarak, fason yaptırdıkları kalitesiz ve düşük gramajla ucuz algıysıyla sattıklar ortadadır. O kadar çok olumsuzluklar var ki biz bunları zaman zaman anlattık ve anlaşılma noktasına geldi. Yasa tasarımız bakanlığımız tarafından Cumhurbaşkanlığı makamına gönderilmiş olup inşalllah 2023 yılında ki bu yıl Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100’ncü yılıdır TBMM’ye gelecek ve bizde bunun takipçisi olacağız.” şeklinde konuştu.
“37 ODA BAŞKANIMIZLA KONUNUN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”
Bekledikleri Perakende Yasasını sadece esnaf ve sanatkâr için değil 85 milyon Türk halkı için istediklerinin altını çizen Üstün şu ifadelere yer verdi: “Günümüzde yaşadığımız birçok sıkıntı fahiş fiyatlar, enflasyon yüksekliğini getiriyor. Dolasıyla bu Perakende Yasası çok önemli ve elzem bir durumdadır. İnşallah 2023 yılı bu doğrultuda yıllarca bizim uğraştığımız taleplerimizin yerine geleceğine inanıyoruz ve takipçisi olacağız. Bölgelerimizde 37 oda başkanımızla birlikte bunun takipçisi olacağız. Milletvekillerine, Cumhurbaşkanlığı makamına bunları ilettik.”
“8 BİN 500 TL’NİN MAKUL OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM”
“Beklenildiği gibi asgari ücret açıklandı. Aldığım bilgiye göre 8 bin 500 TL olacak. Herkesin gözü kulağı yeni asgari ücret rakamındaydı.” diyen Üstün, “Asgari ücretle ilgili rakamdan ziyade bizler her birimiz esnafız yanımızda eleman çalıştırıyoruz. Burada asıl işveren payı ile ilgili yani işverene verilecek desteklerin olmasıyla ilgili çalışmalar yapılıp, yani işveren üzerindeki yükün bir nebzede olsa giderilmesi inşallah sağlanacaktır. Asgari ücret isteriz ki daha yüksek olsun fakat ben 8 bin 500 TL’nin makul fiyat olduğunu düşünüyorum. İnşallah işveren üzerindeki yükün alınmasıda en azından üretim yaparak evine ekmeğini götüren esnaf ve sanatkarımızada bir nebze olsun destek olabileceğimizi düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.
“EYT’DE BİZ ESNAF KESİMİ OLARAK ADALET İSTİYORUZ”
Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (EYT) ilgili konuyada değinen Üstün şöyle konuştu: “EYT ile ilgili konu malumdur. Konu üzerine siyasi partilerimizin çalışmaları oldu. Bizde bunun özellikle son 6 aydır takipçisiyiz. Yani Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Sayın Vedat Bilgin’le de bu konuyu görüştük. Birçok konu var. İntibak olması gerekiyor yani hakikaten yıllardır birçok Sosyal Güvenlik Kurumu ile ilgili yasalar çıkmış. Hatta sosyal güvenlik kurumları bir çatı altında toplanmasına rağmen esnaf sanatkârların adaletsizliğe uğradığını, her ne kadar tek çatı altında da olsa Bağ-Kur’luların yıllardır 9 bin iş günü ile emekli olabilirken diğer sigortalı vatandaşlarımızın 7 bin iş gününde emekli olabilmeleri büyük bir haksızlıktır. Bununla beraber EYT kapsamında görüşülecek en önemli husus bizlere norm birliği getirilmesi noktasındadır. Norm birliği ile yani intibak edilmesini istiyoruz. Yani az prim yatıran az maaş alsın çok prim yatıran çok maaş alsın. Bu anlamda yaşanan haksızlığın giderilmesi çok önemlidir. Tabi ki Türkiye Cumhuriyeti Devleti tüm kaynaklarıyla herşeyi herkese verecek değil. Ama biz esnaf kesimi olarak adalet istiyoruz. İntibaklar yapılsın Bağ-Kur emeklisi esnaf ve sanatkarımızında en düşük maaşı asgari ücrete endeklensin. Elemanımızın sigortasını ödüyoruz. Yıllarca maaşını ödüyoruz. Daha fazla sigorta primi yatırıp günde 15-16 saat çalışmamıza rağmen maalesef geçmişten bu tarafa böyle bir haksızlığa maruz kaldık. İnşalah devlet büyüklerimiz bunu gözeteceklerdir. Ocak ayında Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamaları doğrultusunda bu problemlerin giderilmesinide önemle arz ediyoruz.”
“BÜYÜK DEFTERE GEÇİŞ HUSUSU İYİ İRDELENMELİ”
Cengiz Üstün, gündem dâhilinde esnaf ve sanatkârı ilgilendiren bir başka konununda 4-A kapsamında bulunan basit usulde defter tutan esnaf ve sanatkârın, aynı zamanda başka yerde sigortalı görünen esnafların büyük deftere geçmesinin sözkonusu olduğunu belirtti. Üstün şunları söyledi: “Torbanın içerisine hepsi atıldığında yine büyük bir haksızlığa maruz kalacak esnaflarımız olacaktır. Diyelim ki bir kişi Belediye de çalışıyor. Günde birkaç saatte taksicilik yapıyor. Biz bu arkadaşımızı deftere geçirdiğimizde o işi bırakacak ek gelir sağlayamayacaktır. Ama bunun yanında basit usulde belli baremler neticesinde bu baremi aşanların büyük deftere geçmesinde bir sıkıntı görmüyorum. Gerçekten küçük kalender esnafın bu durumda olanlarında gözetilmesi noktasında biz Afyonkarahisar’da ESOB Yönetim Kurulu üyelerimizle birlikte Defterdarımızla görüştük ve yılbaşına kadar bunun hayata geçmeyeceği noktasında söz almıştık. Önceki gün Çay ilçemizde bir görüşmemiz daha oldu. Bu görüşmede Ceylan ve Oktay Başkanlarımda yer aldılar. Vergi Dairesi Müdürü ile bu durumdaki arkadaşlarımızı tespit ederek uyarıda bulunduklarını görünce bu görüşmeyi biz Çay ilçemizde yapmak üzere gittik. Yılbaşına kadar en azından nihai sonuç alınıncaya kadar TESK ve Maliye Bakanlığı ile görüşmelerimizde bu konuda taleplerimiz vardı. Bekletilmesi talebimize sağ olsun Çay Vergi Dairesi Müdürümüz olumlu baktı. Ceylan ve Oktay Başkanlarımızla birlikte bunun sözünü aldık. İnşallah yılbaşından sonra bu durumun bakanlık nezdinde gözetilip sorunun çözülmesini özellikle arz ediyoruz.”
“GENEL SEKTERLER VE TÜM PERSONELİN DONANIMLARI TAMAMLANACAK”
ESOB yönetimi olarak üç ay önce bir değerlendirme toplantısı yaptıklarını hatırlatan Üstün şunları kaydetti: “Birliğimiz tarafından yapılan çalışmaları paylaşmıştık. Teşkilatımızda 37 oda başkanımız var ama birde odalarımızın genel sekreterleri vardır. Genel Sekreterlerimiz odalarımızın direğidir. Çünkü buralar onların ekmek teknesidir. Bizler oda başkanları ve birlik yöneticileri olarak belli bir dönem görevde durduktan sonra buralar yine bizim genel sekreterlerimize emanettir. Bizler oda sekreterlerimizi gerek mevzuat gerekse muhasebe noktasında bilgilendirme çalışmalarımıza başlamıştık. Bu çalışmalara devam ediyoruz, devam etmek durumundayız. Bizati kendileriyle yaşadıkları sıkıntıları gözlemleyerek istişare etme fırsatı bulduk. Önümüzdeki 6 ay içerisinde 37 odamızda çalışan genel sekreterlerimizle birlikte tüm personelimizin bilgi donanımını hazır hale getireceğiz. Bizler oda başkanları olarak bizler yöneticiler olarak biz en iyisini yapmaya talibiz ve en iyisini yapacağız. Biz yola bu iddia ile çıktık. Bu başarıyı sağlamak için biz genel sekreterlerimiz ve çalışanlarımızın en iyisini yapacaklarına dair inancımız sonsuzdur. Bu donanımlarıda inşallah 6 ay içerisinde tamamen bitirmiş olacağız.”
“KAMYON GARAJI TAHSİSİNİ ALDIK”
ESOB yönetimi olarak güncel konularla ilgili basın toplantıları düzenleyerek kamuoyunu bilgilendirmeyi devam edeceklerini belirten Üstün sözlerini şöyle sürdürdü: “Geçmiş dönemde açıklamıştık. Bilindiği üzere Afyonkarahisar kavşak noktada bir ildir. Dolayısıyla bir kamyon garajına ihtiyacı vardır. Bu konuda da çalışmalarımız Şoförler ve Otomobilciler Odası Bakşanımız ve birlik yönetim kurulu üyemiz İbrahim Karataş’la birlikte devam etmektedir. Belediye Başkanımız Mehmet Zeybek’ten aldığımız söz doğrultusunda geçtiğimiz aylarda kamyon garaj yeri tahsisini yaptırdık ve bunuda Sayın Belediye Başkanımızla birlikte paylaşmıştık. 2023 yılı Cumhuriyetimizin 10’ncü kuruluş yıldönümüdür. Bizler dedik ki bu yıl Türkler’in bizim esnafımızın yılı olacak. Bu çalışmalarımız devam ediyor. Bununla ilgili çalışmaların seyrini yine basınımız aracılığıyla aktaracağız.
“100. YIL KOOPERATİFİ KURULDU, MARKALAR ŞEHRİ OLMAK ZORUNDAYIZ”
Üstün şu ifadeleri kullandı: “Biz 37 oda ile birlikte güçlü olmak durumundayız. Bir oda başkanımızdan bir projemiz daha geldi. İki tana küçük sanayi sitemiz var ama Afyon için ihtiyaç olan bir tanesi şehrin içinde kaldı, bir taneside toplantımızda bulunan M. Emin Birlikti Başkanımız kurucusudur. Afyon’a çok büyük bir hizmettir. Afyon büyüyor, günümüzde 2. Küçük Sanayi Sitesi’ndeki başkanımız toplantımızda kendisi dükkân fiyatlarının ne kadar arttığına hepimiz şahidiz. Madeni Sanatkârlar Odası Başkanımız Mustafa Yılmazaslan’ın selamını ileterek 3. Sanayi Sitesinin kuruluşuyla ilgili çalışmalar dâhilinde şehir dışında olduğunu ifade ediyorum. Oda Başkan Vekilimiz toplantımıza katılmıştır. 3. Sanayi Kooparetifinin ismi ‘100. Yıl Kooperatifi’ olacak. Kooperatif kuruluşu tamamlanmıştır. Bildiğim kadarıyla 121 bin metrekarelik bir yerimiz var. Satışını gerçekleştirip önümüzdeki hafta içerisinde üye kayıtlarımızda başlayacaktır. İlgilenenlerin Madeni Sanatkârlar Odasına başvurmalarını belirtiyorum. Biz birçok şeyi 7 aya sığdırmaya çalıştık ama takdir edersiniz ki 7 aylık bir dönem içerisinde takdir edilir ki belli bir süreyi durumun fotoğrafını çekerek tespit etmekle geçirdik. Tüm oda başkanlarımız ve yönetimlerimizle istişarelerde bulunarak çalışmalarımıza devam edeceğiz. Afyonkarahisar Türkiye’de markalar şehri olmak durumundadır. Biz bunu gözettik ve Kasaplar Odası Başkanımız İbrahim Yörük, bu hususta federasyon yönetim kurulu üyeliğine seçildi. Et ve et ürünleri hususunda Afyonkarahisar olarak İbrahim Yörük Başkanla birlikte tüm başkan ve yönetim kurulu üyelerimizin destek ve teveccühleriyle bu hizmetlere talibiz. Biz Afyonkarahisar’ı ulusal düzeyde hangi ürünlerle öne çıkartırız? Esnaf ve sanatkârımızı nasıl kalkındırırız noktasında çalışmalarımız devam edecektir.”
“ELİMİZDEN GELENİ YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
Üstün sözlerini şöyle tamamladı: “Bizler 37 oda başkanımızla birlikte göreve isteyerek geldik. Kimsenin şikâyet etme hakkı yoktur. Ancak takdir edilir ki odalar ve birlik olarak yapabileceklerimiz var, yapamayacaklarımız var. Ancak siyasilerden, yerel yönetimlerde biz esnaf ve sanatkârımızın gözü, kulağı, tercümanı olacağız. Biz bu görevleri yaptığımız sürece en iyisini yapmak zorundayız. Şükürler olsun ki hakikaten Afyonkarahisar’daki oda başkanları ve yöneticiler 7 aylık görev süremde bana çok büyük destek oldular. İnşallah bizler bu çalışmalarımızı bu duygu ve düşüncelerle sürdüreceğiz.”
“TÜRK DEVLETİ HER ZAMAN 18 YAŞINDADIR KİMSE KAFA TUTAMAZ”
“Üç harfli” olarak tanımlanan marketlerden birinin CEO’nun hükemete karşı olan tavrına yönelik düşünceleri sorulan Üstün soruyu şöyle cevaplandırdı: “Türkiye de 300 milyar dolarlık bir Pazar olduğu düşünüldüğünde bunlar pazarın büyük bir kısmını ele geçirmişler. Ama kafa tutma gibi bişey olamaz. Çünkü Türk Devleti her zaman 18 yaşındadır. Onların haddini tüm Türk vatandaşlarımız, esnaf ve sanatkârımız Türk Milleti gerekeni verecektir. İnşallah çıkmasını beklediğimiz yasa ile birlikte nasıl FETÖ ve emperyalizmin uşaklarının kökünü kazımaya çalıştığımız gibi bunlarında kökünü kazıyacağız.”

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM