MİTOLOJİDE AFYON KALESİ VE TELEFERİK-1 / İsmail ÖZDİLEK

MİTOLOJİDE AFYON KALESİ VE TELEFERİK-1 / İsmail ÖZDİLEK

Ön not:
1. 1960 yılında 11 yaşımda Selimiye Askeri Orta Okulunda başlayan askerliğimde devletim beni muz ve çikolata ile büyüttü. Ben de toplumsal sorumluluk bilinci içerisinde ekonomik, politik ve siyasi bir hedef gütmeden Afyonumuza ve ülkemize faydalı olmaya çalışıyorum.
Üç dil bilen, yurt içi ve yurt dışını tanıyan birisi olarak projeler ürettim ve sizlere anlattım. Şahsım, son nefesime kadar hedef ve ideallerimin vazgeçmeden uygulamalı çalışmalarımla toplumumuza faydalı olmaya devam edeceğim. İşte benim aşkım bu.
2. Afyon Kalesindeki arkeolojik çalışmalarıma destek olan Arkeolog Sayın Ahmet Semih Tulay’ın Afyonumuzda olmasından gururluyuz.
Kendisinin de eski çağa ait Afyon Kalesinin 7000 yıllık tarihi ve mitolojisi hakkında şahsımı bilgilendirdiği ve yardımcı olduğu için de teşekkür ediyorum.

 

GÖBEKLİTEPE VE AFYONKARAHİSAR TEPESİ

 

GÖBEKLİ TEPE; 1983 Urfa merkeze18 km. mesafedeki Haliliye İlçesine bağlı Örencik Köyünde çiftçilik yapan Mahmut Kılıç tarlasını sürerken bir taş bulur. Bunu müzeye götürür.
Bu taşı incleyen uzmanlar taşın 12.000 yıl öncesine dayanan Neolotik çağa ait ve tarihin sıfır noktası olarak anılır.
Tarihin akışını değiştiren Göbeklitepe’nin keşfi dünya büyük ilgi uyandırır. Bölge ziyaretçi akınına uğrar.
Dünyanın llk inanç merkezi ve tapınağının olduğu yerdir ve Şanlıurfa turizmine yön vermektedir. Hatta Birleşmiş Milletler binasının önüne Göbeklitepe’nin maketi dikilir.
Afyon Kalemizde eski çağın 7000 yıllık insanlık tarihine ev sahipliği yapmış kalemizdir.
Afyonlu hemşerilerim, yaşadığın topraklarda kültürünü tanırsan ve tanıtırsan o sana mermerden daha çok para kazandırır. İleriki dönemlede Afyonumuzda Göbeklitepe gibi mekanlar bulunarak tarihimiz zenginleşecektir.
Afyon Kalesine yapılacak teleferik yapım çalışmalarını destekliyor ve alkışlıyorum.
Afyon da gezerken dışarıdan gelmiş vatandaşlar veya Afyona gidecek arkadaşlarım yolda nereleri gezelim diye sorar. Sizler neresi dersiniz? Tabii, öncelikle AFYON Kalesi’dir.
Ama Kaleye giden misafirleri rehberlik yapacak ve bölgeyi tanıtacak kimse yoktur. Onlar kendi başlarına gezer ve giderler.
Binanın temeli ne ise, toplumun temeli de insan ve üretimdir.
Öncelikli hedef ise, o insanlara son nefesinde kadar eğitim imkânlarını sağlamaktır.
KÜLTÜR: İnsanlık tarihinin başlangıcından günümüze kadar yüz yıllar boyu toplumların oluşturdukları örf, adet, gelenekler ve bıraktıkları yapıtlardır.
SANAT: İnsanların yaşama sevincidir.
Kültür ve sanat ile yoğrulmamış toplumlar, yaşadığının farkında olmadan bu dünyadan göçer giderler.
Afyonlu hemşerilerim, yaşadığın topraklarda kültürünü tanırsan ve tanıtırsan o sana mermerden daha çok para kazandırır.

 

ÖNCE ARKEOLOG AHMET SEMİH TULAY’I TANIYALIM

 

İstanbul Üniversitesi Arkeoloji bölümünden mezun olan Arkeolog Sayın Ahmet Semih Tulay’ın Afyonumuzda yaşaması Afyonumuzun 7000 yıllık tarihini ve geçmişini tanımamız açısından çok büyük bir şanstır.
Kendileri, arkeoloji konusunda 25 kitap ve uluslararası dergilerde yazıları, İzmir Efes, Aydın Afrodisias, Kırşehir, Kütahya, Diyarbakır, Aydın- Milet müze müdürlükleri yanında arkeolojik kazıların da başkanlık yapmıştır.
Frigya Vadisi için yazdığı ve imzalayıp şahsıma verdiği FRİGYA ÖYKÜLERİ kitabı ile Afyon arkeolojisinin tanıtımına çok büyük katkıda bulunmuştur.
En son Arkeolog Ahmet Semih Tulay, Muzaffer Uyan ile birlikte Frigler hakkında genel bilgileri ve Frig Vadisini tanıtan 500 sayfalık bir Frigya kitabını yayımladı.

 

MİTOLOJİDE AFYON KALESİ

 

7000 yıldır değişik medeniyetlere ev sahipliği yapan Afyonumuz ve simgesi kalemiz, ayakta durmaktadır.
Ben de çocukluğumda kalemizin etrafı olan Kazan kaya yokuşunda oturağımla( babamın yaptığı, üzerine oturulan kayma aracı ) kışın kayak yapardık.

 

AFYONKARAHİSAR KALESİNİN TARİHÇESİ

 

MÖ.1200-700 tarihleri arasında Anadolu’da yaşamış olan Frigler Dönemi’ne ait kültür izlerine rastlanır. Bunlar;
– Ana Tanrıça Kybele’ye adanmış birçok tapınma yeri,
– 4 adet büyük sarnıç (su çukuru),
– Surları, Selçuklu Sultanı Alâaddin Keykubat zamanında kale dizdarı olan Mimar Bedrettin Gevhertaş tarafından 1235 yılında onarılır,
– Kaleye küçük bir mescit ile yanına saray yaptırılır,
– 1573’te Osmanlı Sultanı II. Selim’in emriyle Mahmut Bey tarafından burçları, sarnıçları ve kulesi tekrar onarılır.
– Roma ve Bizans dönemlerindeki adı Akroenos;
– Selçuklular döneminde ise Afyonkarahisar adı verilen kale, I. Alaaeddin Keykubat hazinelerini bu kalede sakladığı için kale Hisar-ı Devlet olarak da adlandırıldı.
– Selçuklu vezirlerinden Sahip Ata Fahrettin Ali döneminde kalenin ismi Karahisar-ı sahiptir. 1573’te kaleyi tamir ettiren II. Selim ise yörede afyon yetiştiği için son ismi olan Afyonkarahisar adını almıştır.
1915 ve1918 yıllarında Çanakkale Harbi, Kanal Harekâtı, Kut muharebeleri, Doğu da Ruslarla yapılan savaşlarda ele geçirilen 1850 esir, dört yıl süre ile Afyon kalesi bölgesinde esaret hayatını yaşamışlardır.

 

KALEDEKİ MİTOLOJİK ESERLER

 

(Kızkulesi aslında nöbetçi gözetleme kulesidir. Bu kulenin Afyonkarahisar
folklorunda önemli bir yeri vardır. Genç kızların dileklerini söyledikleri yerdir.)

 

(Friglerin ana tanrıçası Kybele tapınağı. Burada çok sayıda sunu çanağı vardır.

 

Bizans çeşmesi, arkasında sarnıç vardır.

 

Su sarnıçlarından örnekler.

 

Kybele ye ait sunu yeri

 

Friglere ait basamaklı sunu yeri. Kybele’ye sunu için kullanılmıştır.)

 

( Restore edilen orta kaledeki sur duvarları.. Koyu renkli yer orijinal duvardır. ) Kalenin güneyinde ve orta alanda bulunan Ana Tanrıça Kybele’ye 7000 yıl önce adanmış tapınma yeridir. Restorasyon tarihi dokuya uygun olarak yapılmamıştır.

Devamı var

Sosyal Medyada Paylaşın:
Önceki Yazı

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM