AFJET VE ZAMLAR

AFJET VE ZAMLAR

Afyonkarahisar şehir merkezinin jeotermal enerji ile ısıtılmasını sağlayan AFJET A.Ş.’de geçtiğimiz günlerde görev değişimi yaşandı. Sancılı bir sürecin ardından yeni Genel Müdür İsmail Kara AFJET’teki görevine başladı.
Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı’nın görevine başlar başlamaz kucağında bulduğu AFJET meselesi, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek ve milletvekillerimizin katkıları ile olumlu bir sürece doğru seyretmeye başladı.
Geçen yıl ısınmada yaşanan sorunların aşılabilmesi amacıyla alınması planlanan tedbirler yönetim değişikliğinin ardından bir bir uygulamaya konuluyor.
Afyonkarahisar Vali Yardımcılarından Nurullah Kaya AFJET A.Ş.’nin yönetim kurulu üyesi atanarak Afyonkarahisar Valiliği ve Afyonkarahisar İl Özel İdaresi’nin sıkıntılara daha hızlı müdahalesinin yolu açılmış oldu
Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı şu anda AFJET’in Yönetim Kurulu Başkanı. AFJET’in diğer yönetim kurulu üyeleri ise, Vali Yardımcısı Nurullah Kaya, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, İGM Başkanı Burhanettin Çoban, ATSO Başkanı Hüsnü Serteser, Özel İdare Genel Sekreteri Murat Toy, Genel Müdür İsmail Kara, Belediye Meclis Üyeleri Hüseyin Karacak ile Şükrü Tunçbilek’ten oluşuyor.
İl Özel İdare’nin şirketteki hissesi %59, Belediye’nin %26, ATSO’nun %6 ve diğer kuruluşların hissesi de %8 civarında.
AFJET’in eski Genel Müdürü Yusuf Ulutürk’ün görevden alınışı epeyce tantanalı olmuştu. Ulutürk görevden alındıktan sonra tartışılanları, konuşulanları bir başka yazıda yine ele alalım inşaAllah.
Ama AFJET’in aylık ödeme düzeninin epeyce bozulduğu, aylık ödeme açığının milyonlarca liraya ulaştığını da belirtmeden geçmeyelim.
***
AFJET’te yapısal sorunlara müdahaleler ardı ardına gelirken bir süredir ısınma bedellerine zam yapılacağı da gündemdeydi.
Doğalgaza göre üçte bir, kömüre göre altıda bir ücretle Afyonkarahisarlıları ısıtmaya çalışan AFJET’te ardı ardına gelen elektrik zamlarının ardından nasıl bir fiyat artışı yapılacağı merakla bekleniyordu.
Jeotermal enerjinin yerkabuğunda biriken sıcak suyun kullanılması sonucu elde edilen bir enerji türü olması nedeniyle miktarı sınırlı olan bu kaynağın kullanımı ve işlenmesi yerli imkanların yanı sıra, bir takım ithal araç ve gereçlerin kullanılması ile mümkün olabiliyor.
AFJET yetkilileri günümüz koşullarında hammadde fiyatlarındaki artışların, enerji ve iletim maliyetlerinin artışına yansıdığını, tüm dünya genelinde enflasyonun da tetiklenmesine yol açtığına dikkat çekiyorlar.
Ülkemizin jeotermal kaynaklarının entegre kullanımının en iyi örneklerinden birisi olan AFJET A.Ş.’nin de üretim maliyetlerinin bu doğrultuda arttığına vurgu yapılıyor. Dünyada gelişen enflasyon herşeyi olduğu gibi AFJET’i de olumsuz etkiliyor.
Hepimizin bildiği tüm gerekçelerle AFJET A.Ş. mevcut kaynaklarını etkili ve sürdürülebilir bir şekilde yönetebilmek için fiyat ayarlamasına gitti. Dün Ağustos ayı faturalarını ödemek için AFJET’e giden hemşehrilerimiz % 75’e ulaşan fiyat artışı ile karşılaştılar.
Yüzde 75 fiyat artışı keşke olmasaydı.
Zamanında yapılan hatalar, piyasadaki dalgalanmalar sonucunda geldiğimiz nokta hepimizi rahatsız ediyor.
Elbette ki hepimiz fiyatların artmamasını, hatta mümkünse AFJET’in bedelsiz ısıtma sağlamasını istiyoruz. Ama ne yazık ki bu isteklerimiz hayatın gerçekleri ile örtüşmüyor.
Siyaseten bu zamları sündürmek, tartışmaya açmak çok kolay. Hem elektrik fiyatlarındaki artış, hem ücretler ile buna bağlı SGK prim ve vergilerinin artması, hem de diğer girdi maliyetlerindeki yükselmeler… Bir de üstüne bütçede ortaya çıkan açıklar AFJET’te radikal kararların alınmasını şart kılıyor.
Edindiğimiz bilgilere göre yılbaşında bir aylık elektrik faturasını 1 milyon 200 bin TL civarında ödeyen AFJET, Nisan ayında bu faturayı 5 milyon 700 bin TL civarında ödemiş.
Kış geliyor. Geçen kış yaşanan aksaklıklar hepimizin malumu. Biliniyor ki, ısıtma sistemiyle ilgili döviz bazlı yeni yatırımların yapılması şart. Şimdi hem maliyetler, hem fiyatlar katlandı.
AFJET’in yeni Genel Müdürü İsmail Kara’dan siz okuyucularımız adına randevu talebinde bulunduk. Merak edilenleri, tartışılanları kendisine soracak ve en yetkili ağızdan sizlere yorumsuz olarak aktarmaya çalışacağız en kısa zamanda. Üzüm yemek isteyenler beri gelsin. Bekçiyi dövmek isteyenler ötede dursun…

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM