Dumlupınar BİLSEM’de önemli projenin açılışı yapıldı

Dumlupınar BİLSEM’de önemli projenin açılışı yapıldı

Dumlupınar BİLSEM’de “İklim Değişikliğine Çözüm Olabilsem” projesinin açılış töreni düzenlendi. 19-24 Eylül 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilecek proje ile BİLSEM öğrencilerinin, iklim değişikliği konusunda farkındalıklarının ve duyarlılıklarının arttırılması amaçlanıyor

 

Dumlupınar Bilim ve Sanat Merkezi’nde (BİLSEM) TÜBİTAK 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Destekleme Programı kapsamında “İklim Değişikliğine Çözüm Olabilsem” projesinin açılışı dün sabah gerçekleştirildi. Açılış törenine; İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, Meteoroloji 5. Bölge Müdürü Alper Akçakaya, Şube Müdürü Murat Diktaş, Afyon Kocatepe Üniversitesi Akademisyenleri Prof. Dr. Nusret Koca, Prof. Dr. Hakkı Yazıcı, Doç. Dr. Nuray Kurtdede Fidan, Dr. Öğretim Üyesi Fatma Betül Şenol, Dumlupınar BİLSEM Müdürü Hakan Gümüş, merkezin öğretmenleri, Proje Yürütücüsü Selda Koca, öğretmenler ve öğrenciler katıldılar.
“ATMOSFER DENGESİNİN
DEĞİŞİMİ İKLİMDE DEĞİŞİME
NEDEN OLDU”
“İklim Değişikliğine Çözüm Olabilsem” projesi tanıtım toplantısının açış konuşmasını Proje Yürütücüsü Selda Koca yaptı. İnsan etkinliğinin dışında kendiliğinden var olan ve kendini sürekli olarak yeniden yenileyen ve değiştiren, canlı ve cansız nesnelerden oluşan varlığın tümüne doğa denildiğini belirten Koca, “Dünyanın var oluşundan itibaren dünyadaki bütün değişimlerde bir denge bulunmaktaydı. İnsan da, yaratılışından beri sürekli doğa ile karşılıklı etkileşim halindedir. Ancak 18. yüzyılın ortalarından itibaren yani sanayi devrimiyle beraber insanın doğa üzerindeki etkilerinde artışlar olmuştur. Bu dönemden itibaren çok daha fazla fosil yakıtların tüketilmesi, atmosferin dengesinin hızlı bir şekilde değişmesine neden olmuştur. Doğa ve doğadaki olaylar üzerinde en fazla etkiye sahip olan faktör ise iklimdir. İklim olayları da atmosfer içerisinde gerçekleşmektedir. Atmosferin dengesinin değişmesi yani atmosferi oluşturan gazların oranlarındaki değişme, iklimde de doğal olmayan değişimlere neden olmuştur. İnsanların neden olduğu bu değişmeler, doğadaki doğal yollarla oluşan yenilenme ve değişmelerden çok hızlı geliştiği için doğal dengenin bozulmasına neden olmaktadır. Doğadaki dengenin bozulması ise doğadaki tüm canlı ve cansızları olumsuz etkilemektedir.” dedi.
“MERKEZDEN 30 ÖĞRENCİ PROJEYE DESTEK VERİYOR”
“İklim Değişikliğine Çözüm Olabilsem” projesinin iklim değişikliğine karşı farkındalık oluşturacağını söyleyen Koca, “İklim değişimlerinin etkilerinin azaltılması dolayısıyla da doğanın korunmasına yönelik düşünceden hareketle hazırladığımız bu projede, özel yetenekli olan BİLSEM öğrencilerinin, iklim değişikliği konusunda farkındalıklarını ve duyarlılıklarını arttırmak istedik. Böylece çevrelerinde de bu soruna yönelik farklı önlemlerin alınmasını sağlayacağı düşünülmektedir. Projenin hedef kitlesini merkezimizden 30 destek öğrencisi oluşturmaktadır. Projemiz 19-24 Eylül 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir. Projemizi gerçekleştirme sürecinin her aşamasında desteklerini esirgemeyen başta Prof Dr. Nusret Koca’ya, Prof. Dr. Hakkı Yazıcı’ya, Doç. Dr. Nuray Kurtdede Fidan’a, Dr. Öğretim Üyesi Fatma Betül Şenol’a Afyon Kocatepe Üniversitesinden ve kurumumuzdan projemize uzman ve eğitmen olarak katkıda bulunan değerli hocalarımıza teşekkürlerimi sunuyorum. Ayrıca yardım ve katkılarını esirgemeyen Afyonkarahisar Belediyesine, Meteoroloji 5. Bölge Müdürlüğü, Afyonkarahisar Orman İşletmesi, AFJET A.Ş. yetkililerine ve tüm emeği geçenlere teşekkür ederim.” diye konuştu.
İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın ise “İklim değişikliği, sınır tanımayan ve gelişmişlik düzeyinden bağımsız olarak tüm ülkeleri etkileyen niteliğiyle günümüzün en önemli küresel sınamaları arasında yer almaktadır. Bu hususta farkındalık oluşturmak için gerçekleştirilen bu proje sürecinin her aşamasında desteklerini esirgemeyen başta Prof. Dr. Nusret Koca’ya, Prof. Dr. Hakkı Yazıcı’ya, Doç. Dr. Nuray Kurtdede Fidan’a, Dr. Öğretim Üyesi Fatma Betül Şenol’a, Afyon Kocatepe Üniversitesi’nden ve Dumlupınar Bilim ve Sanat Merkezinden Projeye uzman ve eğitmen olarak katkıda bulunan değerli hocalarımıza, Dumlupınar Bilim ve Sanat Merkezi idarecilerimize, Afyonkarahisar Belediyesi’ne, Meteoroloji 5. Bölge Müdürlüğü, Afyonkarahisar Orman İşletmesi, AFJET A.Ş. yetkililerine ve tüm emeği geçenlere teşekkür ederim.” dedi.
Tören açılış kurdelesinin kesilmesi ve Meteoroloji 5. Bölge Müdürlüğünün etkinlik standının incelenmesinin ardından sona erdi. >> Burcu AYDIN’ın Haberi

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM