Afyon Barosu’nda seviyeli genel kurul

Afyon Barosu’nda seviyeli genel kurul

Afyonkarahisar Barosu’nun genel kurul toplantısında mevcut Baro Başkanı Av. Turgay Şahin ile Av. Murat Çelikbaş ekipleriyle birlikte mesleklerine yakışır bir yarış performansı gösterdiler

Afyonkarahisar Baro Başkanlığı’nın olağan seçimli genel kurul toplantısı hafta sonu yapıldı. Genel kurul toplantısı 1 Ekim Cumartesi günü AKÜ ANS Kampüsü Atatürk Kültür Merkezi’nde yapılırken seçim dün 9.00-17.00 saatleri arasında Adliye’de bulunan Baro’da gerçekleştirildi. Genel kurul toplantısına; Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Anayasa Mahkemesi eski Üyesi ve eski Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı Av. C. Mümtan Akıncı, avukatlar katıldılar.
DİVANA ÜNLÜTEPE BAŞKANLIK YAPTI
Genel kurul divanı Av. Halil Ünlütepe’nin Başkanlığı’nda; Av. Sultan Akseki Bozok, Av. Semih Akseki ve Av. Mücahid Demiray’dan oluştu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Baro Başkanı ve başkan adayı Av. Turgay Şahin katılımcılara hitap etti. Şahin, yapılan çalışma ve faaliyetler halinde detaylı bilgiler verdi. Toplantının protokol konuşmaları bölümünde ise; Afyonkarahisar Barosu’nun eski Başkanı ve TBB Delege adayı Av. C. Mümtaz Akıncı bir konuşma yaptı.
AFYON
BAROSU BAROLAR BİRLİĞİ’NDE TEMSİL EDİLMELİ
Baro Başkanı Av. Turgay Şahin’den önce 9 yıl boyunca beş dönem Afyonkarahisar Baro Başkanlığı görevini yaptığını hatırlatan Akıncı, “Beni Anayasa Mahkemesi Üyeliğine değerli meslektaşlarım olan avukatlarımız taşımıştır. Eğer ben Baro Başkanı olmasaydım Celal Mümtaz Akıncı’yı kimse tanımayacaktı. 9 yıl boyunca Baro Başkanlığı yapmam sonucu tüm Baro Başkanları ve delegeleerin şahsımı tanıma imkânı oldu. Dokuz yıl boyunca iyi tanınmdığım için güvenerek büyük bir teveccüh göstererek beni Anayasa Mahkamesi Üyeliği gibi yüce bir göreve getirdiler. Uzun süre Baro Başkanlığı yapmam tanınırlığımı sağladı. Orada görev yaparken ben avukatlıktan hiç kopmadım. Avukat refleksiyle o haliyeti ruhiye ile görev yaptım. Hep Anayasa Mahkemesi’nde avukat sayısının daha fazla olması gerektiğini her yeri geldiğinde ifade ettim. Çünkü biz vatandaşın dert ve sıkıntısı ile hemhal olup onların sıkıntılarını yüreğinde hisseden bir meslek grubuyuz. Anayasa Mahkemesi’nde bilindiği üzere şu anda 15 üye vardır. Bunların 4’ü bürokrasiden, 3’ü YÖK’ten, 3’ü Yargıtay’dan, 2 Danıştay’dan, 2 Sayıştay’dan, ne yazık ki avukatlardan Barolar’dan sadece bir temsilci vardır. Türkiye Barolar Birliği’nde Afyonkarahisar Barosu olarak bizim temsilimiz pek mümkün olmadı. Ankara, İstanbul, İzmir Baroları şimdiye kadar Barolar Birliği’nin kaderine hükmetmişlerdir. Türkiye Barolar Birliği’nde, Anadolu Barolarının Ankara’da her ne kadar Anadolu Barosu olsa da Ankara, İstanbul, İzmir Baroları dediğimiz büyük baroların hep hakimeyeti ne yazıkki hâkim oldu.” dedi. Kurul raporları tek tek okunarak oybirliği ile kabul edildi.
MESLEK KAN KAYDEBİYOR,
VEKÂLET GÖREVİ GASP EDİLİYOR
Av. Hatice Gök toplantıda yaptığı konuşmada şunları kaydetti: “Kısa bir dönemde sunulan faaliyetler gerçekten takdire değerdir. Yönetim kurulu üyelerimize ve Başkanımıza teşekkürümü sunuyorum. Fakat mesleğimizin ve meslektaşlarımızın bu dönemde kan kaybettiklerini, güven kaybı yaşadığını üzülerek hepimiz izliyoruz. Öncelikle mesleğimize dair yetkilerimiz kamu kurum ve kuruluşları tarafından çok ciddi bir şekilde ihlal edilmektedir. Baromuzun whatsapp gruplarında meslektaşlarımızın buna ilişkin serzenişleri, şikâyetleri sıklıkla yer almaktadır. Sadece ve sadece mesleğimizin yetkisinde olan vekâlet görevi sigorta şirketi ya da temsilcileri, muhasebe büroları, mali müşavirler ya da temsilcileri tarafından gasp edilmektedir. Bugüne kadar bu konular genel kurullarımızda gündeme gelmedi.” diye konuştu.
ÇELİKBAŞ: GÖREV TEVDİ EDİLİRSE BİR DÖNEM BAŞKANLIK YAPACAĞIM
Baro Başkan adayı Av. Murat Çelikbaş toplantıda yaptığı konuşmada yaklaşık 1,5 yıl önce rakibi Av. Turgay Şahin ile bir yarış içerisine girdiklerini hatırlattı. Çelikbaş, “Biz değişim vurgusu yaparak bu yola çıktık. Turgay Şahin Başkanımız 1998 yılından beri Baromuza hizmet vermektedir. Açılış konuşmasında da detaylarıyla anlattığı gibi çok güzel ve başarılı bir hizmet dönemi oldu. Kendisine değerli hizmetleri için teşekkür ediyoruz. Ama artık 23-24 yıl gibi bir zaman olmuş. Artık kendisini bu makamdan erken emekliye ayırmak için bu yola çıktık. Aday açıklamamız sonrası Turgay Başkanımzı yaptığı açıklamalardan birinde siyasette bulunmamış, ötekileştirilmeyen bir baro için ‘Baro’da Birlik’ sloganıyla adaylığını ilan etmişti. Baromuz da kendisi kadın bir başkan görmek istediğini ifade etti. Aslında çok güzel olur. Bu düşüncesini sonuna kadar destekliyorum. Aslında kendisinin yaklaşık 13 yıllık başkanlık döneminde çok değerli kadın meslektaşlarımız Turgay Başkanımızın yönetiminde yer almıştı. Kendisi böyle bir dönemi beklemek yerinde görevi bittiğinde seçimde kenara çekilseydi mutlaka bir kadın meslektaşımız çıkabilirdi. Eğer bana seçim sonucu görev tevdi edilirse bir dönem görev yapacağım. Bunun taahhüdünü genel kurul huzurunda vermek isterim. İşte değişim dediğimiz dinamizm ve bu kadar fazla sayıda genç üyemizin olduğu bir Baro da artık bunun elzem olduğunu düşünüyorum. Uzun süren başkanlık ve yöneticilik dönemleri idareci körlüğü v.d olumsuzluklara sebep olabilmektedir. Kadın meslektaşlarımıza sesleniyorum. Genel kurulda bize görev verilirse inşallah görevimizi elimizden geldiğince yapacağız. Bugünden itibaren kadın meslektaşlarımız yöneticilik için bence hazırlık yapmaya başlasınlar.” şeklinde konuştu.
KADIN HUKUKÇUDAN “CİNSİYETÇİ” SÖYLEME KARŞI TEPKİ
Av. Murat Çelikbaş’ın Afyonkarahisar Baro Başkanlığına bir kadın aday çıkarılabileceği vurgusu sırasında Baro Yönetim Kurulu üyelerinden Av. Şerife Korkmazoğlu, “Sayın Başkan adayı cinsiyetçi söylemleri doğru bulmuyoruz. Kadın adaylar olarak eğer çıkmak istesek çıkarız. Hiçbir erkeğin bize ‘Hadi buyurun.’ demesine gerek yok.” ifadeleriyle tepki verdi.
ŞAHİN: BARO BAŞKANININ
PARTİ ÜYELİĞİ ETİK DEĞİL
Afyonkarahisar Baro Başkanı ve başkan adayı Av. Turgay Şahin genel kurul toplantısında yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Genel kurul açış konuşmamda amaçlarımı yola çıkış felsefemi açıkladım. Gerçekten bir rüyam var. Arkadaşlarımız buna şahittir. Bugüne kadar her dönem farklı yeniliklerle karşınıza çıktım. Geçen dönem yönetim kurulu üyelerimizin yüzlerinin eskidiği söylenmişti. Bu dönem birkaç kişi hariç tamamı yeni isimlerden oluşmuştur. Bu seçimin en yeni listesi arz ettğimiz listedir. Bence parti üyeliği şu sebeple Baro Başkanı olmaya engeldir. Birincisi protokol problemi vardır. Baro Başkanı Başsavcı ile il protokolünün 5’nci sırasındadır. Siz herhangi bir siyasi partide görev yaptığınızda bir gün önce ‘Başkanım’ dediğiniz il başkanı ki partilerde pramidin en tepesindeki liderdir. Onun altında çalışırken protokolde nasıl onun önüne geçeceksiniz? Bu problemi nasıl aşacaksınız? İkincisi siyasette adaylık hedefi vardır siyaset mutlaka hedeflerle yapılır. Genel olarak Türkiye’de Baro Başkanlarının en çok eleştirildiği şey Baro Başkanlığını siyasi hedefleri için bir atlama taşı olarak kullanılmasıdır. Ben siyasi partilerden hiçbiri için bir adaylık düşüncem olmadığını ifade ettim. Her dönem önümüze getirildi. Şu olacak bu olacak denildi. 12 yıldır defalarca seçimler yapıldı. Ben bir kez bile sıçramayı düşünmedim. Çünkü bana göre Baro Başkanlığı bir avukatın ulaşabileceği en yüksek hedeftir. Bu görev bırakılarak görev sırasında siyasi hedeflere sıçranılmaz. Baro Başkanlığı’ndan düşülür. Buna inanıyorum. Siyasi partilerde teşkilatlara sadakat problemi vardır. Bir Baro Başkanı meslektaşlarına mı sadakat ve itaat göstereceksiniz yoksa mensup olduğunuz siyasi partiye ya da başka örgütlere? Yasal bir engel yoktur. Hatta bazı Barolarda siyasi parti il başkanlığı yapan meslektaşlarımız var. Baro Başkanlığı ile birlikte nasıl götürüyorlar bilmiyorum.”

 

Şahin yeniden başkan seçildi

 

Afyonkarahisar Baro Başkanlığı olağan seçiminde sandık açıldı. Baro üyeleri üç ayrı sandıkta oy kullandılar. Kesin olmayan seçim sonucuna göre mevcut Baro Başkanı Av. Turgay Şahin tekrar başkanlık görevine seçildi

 

Afyonkarahisar Baro Başkanı ve başkan adayı Av. Turgay Şahin ve ekibi yeşil liste ile seçime katılırken rakibi başkan adayı Av. Murat Çelikbaş ve ekibi beyaz liste ile seçimde yarıştı. Baro’nun 683 üyesi bulunuyor.
Resmi olmayan sonuçlara göre turkuz listenin başkan adayı Av. Turgay Şahin seçimi kazandı. Şahin’in listesinden 4 yönetim kurulu üyesi ile rakibi Av. Murat Çelikbaş’ın beyaz renkli listesinden 6 kişi seçilerek yönetim kurulunu oluşturdu.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM