Müdür Korkmaz, organ bağış  çağrısında bulundu

Müdür Korkmaz, organ bağış çağrısında bulundu

Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. Serhat Korkmaz, 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası’nda herkesi organ bağışı yapmaya davet etti

 

İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. Serhat Korkmaz, organ naklinin vücutta görevini yerine getiremeyecek duruma gelmiş hasta bir organın çıkarılıp yerine, sağlıklı bir vericiden ya da beyin ölümü gerçekleşmiş birinden alınan sağlam bir organın nakledilmesi işlemi olarak tanımladı.
“TÜRKİYE NAKİL KONUSUNDA İSTENİLEN SEVİYEDE DEĞİL”
Serhat Korkmaz, organ naklinin gerçekleşebilmesi için kişilerin hayatta iken organ bağışında bulunması; vefat eden kişilerin ise yakınlarının onay vermesi gerektiğini hatırlattı. Korkmaz, “Organ bağışında bulunan kişilerin yakınlarına da bu konuda bilgi vermesi önemlidir. Ne yazık ki bazı hastalıkların tedavisi için ilaç ya da başka yöntemler değil sadece organ nakli gereklidir. Bu tür hastalıklar bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de başlıca sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Ama maalesef organ nakli konusunda ülke olarak istenilen seviyede değiliz. Aslında bu konuda uluslararası düzeyde bilgi ve beceriye sahip çok değerli bilim insanlarımızın yanı sıra gelişmiş teknolojiye sahip nakil merkezlerimiz de mevcut. Ancak gerek halkımızda gerek sağlık personelimizde organ bağışı konusu ile ilgili yeteri kadar bilincin oluşturulamadığını gözlemliyoruz. Halkımızın organ bağışı konusundaki en önemli çekincesi dini yönden caiz olup olmadığı yönündedir. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, organ bağışını insanın insana yapabileceği en büyük yardım olarak tanımlamış ve1980 tarihinde yayımladığı kararı ile organ naklinin caiz olduğunu bildirmiştir.” ifadelerine yer verdi.
“NAKİL İHTİYACI HER GEÇEN GÜN ARTIYOR”
Organ nakli ihtiyacı bulunan kişi sayısının her geçen gün arttığının altını çizen Korkmaz, “Üzücü ki ülkemizde organ ve doku nakli bekleyen kişilerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Özellikle kalp ve karaciğer nakli olması gereken hastalar, uygun organ bulunmadığı için hayatını kaybediyor. Tedavisi devam eden ve bu süreçte sıkıntılı günler yaşayan hastalar için de organ bağışı, umut ışığıdır. Örneğin; haftanın 3 gününü, diyaliz makinesine bağlanarak geçirmek zorunda olan, kronik böbrek hastaları için uygun organ bulunması, makineye bağımlığı bitireceği için hastanın bütün hayatını olumlu yönde değiştirecektir. Ülkemizde organ bağışları Sağlık Bakanlığı kontrolü ve denetiminde yapılmaktadır. ‘Türkiye Organ ve Doku Nakli Bilgi Sistemi’ vasıtasıyla organ dağıtımı en adaletli ve şeffaf biçimde yapılmakta; sisteme kayıtlı olan hastalardan en uygun olanına en kısa sürede nakli sağlanmaktadır. İlimizdeki organ nakli için bağışçıdan uygun şartlarda organın alınıp nakil yapılacak merkeze ulaştırılması işlemleri, Afyonkarahisar Devlet Hastanemizde ve AFSÜ Tıp Fakültesi Hastanemizde başarılı bir şekilde yürütülmektedir. Komplike durumlarda büyük nakil merkezlerinden gelen uzman personel ile birlikte işlemler gerçekleştirilmektedir.” dedi.
“ORGAN BAĞIŞI BİRÇOK KİŞİYE HAYAT KAZANDIRIYOR”
Korkmaz sözlerini şöyle tamamladı: “İnsanlar genellikle bu dünyadan göçüp gittikten sonra da adlarının anılmasını ister ve bunun için çeşitli hayır işleri yapar, yaptırır. Organ bağışı da bana göre en büyük hayır işlerinden birisidir. İnsanlık adına bir şeyler yaparak kalıcı olmak isteyen herkesi organ bağışı yapmaya davet ediyorum. Hepimizin aklından çıkarmaması gereken husus; bugün sağlıklı olmamız yarın da sağlıklı olacağımız anlamına gelmez ve organ bekleyen hasta biz ya da bir yakınımız olabilir. Organların bağışı yapın, birçok kişiye birden hayat verin.”

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM