“AKÜ geleceğe emin adımlarla yürüyor”

“AKÜ geleceğe emin adımlarla yürüyor”

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) 2022 Yılı Ödül ve Akademik Yükseltme Töreni Atatürk Kongre Merkezinde gerçekleştirildi. Törende konuşan AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, AKÜ’nün Afyonkarahisar’ın ve Türkiye’nin gelişimine katkı sağlayan bir yükseköğretim kurumu haline geldiğini söyleyerek, “Afyon Kocatepe Üniversitesi, adını aldığı Kocatepe’de elde edilen büyük zaferin heyecanıyla geleceğe emin adımlarla yürümektedir” dedi

 

Afyon Kocatepe Üniversitesi Ödül Yönergesi kapsamında 2022 yılında yapılan değerlendirmeler sonucunda ödüle layık görülen akademik ve idari personelin ödüllendirildiği törene; Afyonkarahisar Vali Vekili Uğur Kolsuz, Eski Orman ve Su İşleri Bakanı, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcısı Fatih Karabacak, Afyonkarahisar Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı ve 2. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Fatih Serdar Köken, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Afyonkarahisar Belediye Başkan Yardımcısı Murat Öner, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ümit Dündar, Afyonkarahisar Barosu Başkanı Turgay Şahin, İl Genel Meclisi Başkanı Av. Burhanettin Çoban, AKÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Şuayıp Özdemir, Prof. Dr. Murat Peker ve Prof. Dr. Yılmaz Yalçın, il müdürleri ve hayırsever iş insanları ile birlikte AKÜ öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.
“AKÜ GELECEĞE EMİN ADIMLARLA YÜRÜMEKTEDİR”
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan tören, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş’ın açış konuşmasıyla devam etti. AKÜ’nün tarihi ile ilgili bilgiler veren Rektör Karakaş, “Temeli 1974’e dayanan ve 1992 yılında çıkan kanunla üniversiteleşen Afyon Kocatepe Üniversitesi, bugün ilimizin ve ülkemizin gelişimine katkı sağlayan bir yükseköğretim kurumu haline gelmiştir. Kuruluşundan bugüne 160 bin civarında mezun veren üniversitemiz, bünyesinden Uşak ve Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitelerini çıkararak anaç üniversite niteliği de kazanmıştır. Bu kadim topraklarda kök salan Afyon Kocatepe Üniversitesi, adını aldığı Kocatepe’de elde edilen büyük zaferin heyecanıyla geleceğe emin adımlarla yürümektedir.” diye konuştu.
“NİTELİKSEL GELİŞME AKÜ STRATEJİK PLANININ MERKEZİNDE YER ALIYOR”
AKÜ olarak stratejik planlarını güncellediklerini ve niteliksel gelişmeyi stratejik planın merkezine koyduklarını kaydeden Karakaş, konuşmasına şöyle devam etti:
“Rektörlük görevinin tarafıma tevdi edilmesiyle birlikte stratejik planımızı güncelledik. Stratejik planımızın merkezine, niteliksel gelişmeyi koyduk. Çünkü akademik ve fiziki altyapı ihtiyaçlarımız önemli ölçüde tamamlanmıştı. Artık yeni ürünler ve çıktılar ortaya koymamız gerektiğinin farkındaydık. Bu doğrultuda öncelikli alanlarımızı yeniden tanımladık ve yeni hedefler oluşturduk. Öncelikli alanlarımızı revize ederek, ilimizin ve bölgemizin potansiyel imkânları bağlamında; Veteriner, Turizm ve Mühendislik alanlarını, üniversitemizin yeni öncelikli alanları ilan ettik.”
“ATAMA VE YÜKSELTİLME KRİTERLERİNİ OBJEKTİF ŞARTLARA BAĞLADIK”
Akademik atama ve yükseltilme kriterlerini, nicelik ve nitelik olarak yükseltip objektif şartlara bağladıklarını ifade eden Karakaş, konuşmasına şöyle devam etti:
“Öncelikli olarak, üniversitemizin iki defa bölünmesinden kaynaklı oluşan kadro sorununu iki ay gibi kısa bir zamanda çözüme kavuşturduk. Akademik atama ve yükseltilme kriterlerini, nicelik ve nitelik olarak yükseltip, objektif şartlara bağladık. Kriterleri sağlayan akademisyenlerimize, ihtiyaç ve hak dengesini gözeterek özlük haklarını teslim ediyoruz. Görevde bulunduğumuz 3,5 yıllık sürede; 73’ü Profesör, 125’i Doçent, 146’sı Dr. Öğr. Üyesi, 69’u Araştırma Görevlisi ve 35’i Öğretim Görevlisi olmak üzere toplam 448 akademik personelin atama ve yükseltmesini gerçekleştirdik. İlan ve izin sürecinde olan 79 kadroyla bu sayı, inşallah 527’ye yükselecek. Özlük hakları konusunda sadece akademisyenler için değil, idari personelimiz için de adımlar attık. Yıllarca yapılmayan unvan değişikliği ve görevde yükselme sınavlarını gerçekleştirdik. Üniversitemizde ilk defa mülakat sınavında adaylara eşit puan vererek, yazılı sınav sonuçlarına göre idari personelimizin yükseltilmelerini sağladık.”
“YENİ BÖLÜM VE PROGRAMLAR AÇIYORUZ”
Türkiye’nin, bölgenin ve şehrin gelecekteki ihtiyaçlarını dikkate alarak, özellikle gelecek vadeden yeni bölüm ve programları AKÜ’ye kazandırmaya devam ettiklerini söyleyen Karakaş, yapılan çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi:
“Bu kapsamda; Sigortacılık ve Aktüerya, Endüstri Ürünleri Tasarımı, Koro, Opera, Geleneksel Türk Sanatları, İngilizce Öğretmenliği, Psikoloji, Sanat Tarihi, Bilgisayar Mühendisliği, Yönetim ve Bilişim Sistemleri, Özel Eğitim Öğretmenliği, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümleri ile Laborant ve Veteriner Sağlık, Seracılık, Sağlık Turizmi İşletmeciliği, İnternet ve Ağ Teknolojileri, Ceza İnfaz ve Güvenlik Hizmetleri, Hibrid ve Elektrikli Taşıtlar Teknolojisi programlarını açarak öğrenci alımlarını gerçekleştirdik. Yazılım Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, İngilizce Turizm Rehberliği, İngilizce Mütercim ve Tercümanlık bölümleri ile E-Ticaret ve Pazarlama, Lojistik, Otobüs Kaptanlığı, Et ve Ürünleri Teknolojisi, Tekstil ve Halı Makineleri programlarının açılması ve 2023 yılı itibariyle öğrenci alınması için YÖK’e teklifte bulunduk. Ayrıca bu dönemde; Bolvadin Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu’nu Uygulamalı Bilimler Fakültesi’ne, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’nu ise Spor Bilimleri Fakültesi’ne dönüştürerek kapasitelerini artırdık. Üniversite olarak kontrollü büyümeye devam ediyoruz.”
“5 PATENT 1 FAYDALI MODEL AKÜ ADINA TESCİLLENDİ”
Araştırma-Geliştirme alanında; proje geliştirme ve nitelikli yayını özendirmenin yanında patent geliştirmeye de destek verdiklerini ifade eden Karakaş, “Nisan 2019’da tescilli hiç patentimiz yokken, bugün itibariyle 5 patent ve 1 faydalı model üniversitemiz adına tescillenmiştir. Bunlardan bazılarının ticarileşme süreci devam etmektedir. 9 patent başvurumuz da tescil sürecindedir. TÜBİTAK gibi araştırma geliştirmeyi destekleyen kurumlar üzerinden üniversitemize dış kaynak getirebilmek amacıyla da farkındalık çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” şeklinde konuştu.
“TÜRKİYE’DE EN ÇOK KONSORSİYUM ORTAKLIĞI BULUNAN ÜNİVERSİTEYİZ”
Uluslararasılaşma hedeflerimizi gerçekleştirmek için farklı ülkelerde pek çok üniversite ile iş birliği anlaşmasına imza attıklarını ve yabancı öğrenci sayısında da ciddi oranda bir artış gerçekleştirdiklerini belirten Karakaş, yapılan çalışmalar hakkında şunları söyledi:
“Uluslararasılaşma hedeflerimizi gerçekleştirmek için farklı ülkelerde pek çok üniversite ile iş birliği anlaşmasına imza attık. Bu kapsamda, Avrupa Birliği Erasmus+ hareketliliği başta olmak üzere ikili anlaşmalarla Avrupa Birliği ülkelerine öğrenci ve personelimizi göndermeye devam ediyoruz. Örneğin, 2019 yılında personel hareketliliği sayısı 73 iken bu sayı 2022 yılında 121’e yükseldi. 2021 yılı Erasmus+ Staj Konsorsiyum başvurularında Türkiye genelinde en yüksek hibe almaya hak kazanan üniversite olduk. 6 yeni konsorsiyum ile eğitim, gastronomi, veteriner, yer altı kaynakları ve enerji gibi tematik alanların yanı sıra 2 adet de genel alanda staj değişim faaliyeti yürütme hakkı elde ettik. 2022 yılında tematik olarak BEM (Business-Economics Management) Staj Konsorsiyumu ve Tekno-Staj Konsorsiyumu ile Türkiye’de en çok konsorsiyum ortaklığı bulunan üniversite olduk. 2019 yılında Ulusal Ajans tarafından Üniversitemize tahsis edilen bütçe 466 bin Avro iken bu rakam 2022 yılında 664 bin 165 Avro’ya yükseldi. Uluslararasılaşmanın diğer bir boyutu olan yabancı öğrenci sayımızda da ciddi oranda bir artış gerçekleştirdik. 2019 yılında 56 farklı ülkeden 614 yabancı öğrencimiz varken, bu sayı bugün itibariyle; TÖMER, ön lisans, lisans ve lisansüstü düzeylerde olmak üzere 66 farklı ülkeden bin 781’e yükseldi.”
“AKÜ, TÜRKİYE’DEKİ ÜNİVESİTELER ARASINDA ÖNEMLİ BİR YERE SAHİP OLDU”
Eski Orman ve Su İşleri Bakanı, Afyonkarahisar Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu ise konuşmasında AKÜ’nün çok geliştiğini ve bünyesinden 2 üniversitenin doğduğunu belirtti. Eroğlu, “Afyon Kocatepe Üniversitesi çok gelişti. Afyon Kocatepe Üniversitesi 2 tane büyük üniversitenin doğmasına vesile oldu. Bunlardan bir tanesi Uşak Üniversitesi diğeri ise Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesidir. Dolayısıyla bu üniversite Afyonkarahisar’a ikinci bir üniversiteyi kazandırdı. Aynı zamanda Türkiye’deki üniversiteler arasında önemli bir yer sahip oldu. Bundan dolayı Rektörümüzü, akademik çalışma yapan hocalarımızı ve idari personelimizi gönülden tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum.” ifadelerini kullandı.
“MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI BÜTÇESİ 650 MİLYAR TL”
Türkiye’de eğitimin çok önemli olduğunu ve dünyada bir yarışın var olduğunu söyleyen Eroğlu, “Bu yarışı kazanmak için tek şart geleceğimizin teminatı olan gençleri yetiştirmektir. Üniversite de bu vazifeyi yapıyor. Bu bakımdan yaptığınız vazife gerçekten çok önemli. Bizde hükümet olarak eğitime en büyük desteği veriyoruz. Yeni bütçe görüşmeleri komisyondan geçti. 2002 yılında Milli Eğitim Bakanlığının bütçesi sadece 11 milyar TL idi. Önümüzdeki Pazar günü Milli Eğitim Bakanlığımızın bütçesi görüşülecek. Teklif 650 milyar TL’dir. Türkiye’de en büyük pay Milli Eğitim Bakanlığına ayrılıyor. Bundan dolayı fevkalade mutluyuz. Bu da bir ihtiyaçtır” diye konuştu.
“İYİ BİR EĞİTİMİN 3 ŞARTI VAR”
İyi bir eğitim için 3 şartın önemli olduğunu belirten Eroğlu, şunları kaydetti:
“Birinci şart; eğitimle alakalı kurumlarda fiziki şartların en iyi şekilde sunulması gerekir. Bu konuda Türkiye’nin üniversitelere verdiği bu büyük imkanla nereden nereye geldiğini herkes biliyor. Hem devletimiz hem hayırseverlerimiz sayesinde üniversitelerimizin fiziki imkanları muhteşem. Her şey var gerçekten. Olmayan bir şey varsa bunu da yapmak devletimizin boynunun borcudur. İyi bir eğitim için ikinci bir husus da hocalarımızın kendilerine bu milletin evlatlarını teslim ettiğimiz hocalarımızın özellikle şevk ve heyecanla bu gençleri geleceğe hazırlamasıdır. Dünyada büyük bir yarış var. Bu yarışı kazanmak için bu gençleri en iyi şekilde yetiştirmemiz gerekiyor. Bu topraklarda ayakta kalmanın yegane yolu güçlü olmaktan geçiyor. Bu topraklara göz koyanlar çok. Biz güçlü olursak, birlik beraberlik içinde kardeşliğimizi pekiştirirsek güçlü şanlı bayrağımız ilelebet bu topraklarda dalgalanacaktır. Bunun için değerli hocalarım size teslim edilen evlatlarımızı en iyi şekilde yetiştirmek, onlara büyük hedefler göstermek. Türkiye’nin Kızıl Elma’ları var. Onları mutlaka bu şuurla yetiştirmek gerekir. Üçüncü şart ise çok çalışmaktır. Çalışmak, gayret etmek ve üretmek. Bütün gençlere şevk ve heyecanla çalışma şuurunu vermemiz lazım. Zamanı çok iyi kullanmamız lazım ve gençlere bunu öğretmemiz lazım. En kötüsü zamanı heba etmektir. Gençlere zamanı planlamayı öğretmemiz lazım. Daima planlama yapmalıyız.”
“AKÜ’YE HAS KONFERANSLAR SERİSİ DÜZENLENMELİ”
Konuşmasının son kısmında Rektör Prof. Dr. Karakaş nezdinde tüm personele teşekkür eden Eroğlu, AKÜ’nün çalışmalarını tebrik ederek, şu tavsiyelerde bulundu:
“Yabancı öğrencilere çok önem vermeliyiz. İngiltere’nin ekonomisinin büyük kısmı yabancı öğrencilerden kaynaklanıyor. Keza Fransa da öyledir. Çünkü Türkiye’ye gelen öğrenciler bir noktada o ülkenin elçisi oluyor. Hocalarımızın görevi sadece ders vermek değil aynı zamanda araştırma yapmaktır. Özellikle şehir ve kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör ve üniversite iş birliklerini çok önemsiyorum. Bunun biraz daha geliştirilmesi gerekiyor. Çalışma yapılıyor biliyorum. Bunun faydası; hem öğretim üyesi bizzat tatbikatın içinde oluyor hem de o sektöre katkı sağlıyor. Hocalarımız mutlaka arazi ile iç içe olmaları lazım. Sadece kitap okuma ve yazmak doğru değil. Hocalarımızın bilgileri mutlaka kitaba da dökmesi lazım. Tebliğ, uluslararası yayınların çoğaltılması da çok önemli. Ama bazen hep uluslararası yayınlara bakıyoruz. Bu konuda Türkçe yayınlar da çok önemli. Çok konferansa gittim bizim bilgileri onlara aktarıyoruz. Bu bilgilerin Türkiye’de yayılması kanaatindeyim. Mümkünse AKÜ’ye has 2 veya 3 yılda devam eden bir konferanslar serisi olsa çok isabetli olur diye düşünüyorum. Daha önce AKÜ ile birlikte Jeotermal Kaynakların Kullanılması sempozyumunu yapmıştık. Çok faydalı olmuştu. Türkiye’ye örnek oldu. Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi ayrılmadan Tıbbi Aromatik Bitkilerle ilgili çalışmalar AKÜ ile yapılıyordu. Bunların gerçekten Türkiye’de önünün açılması konusunda faydalı oldu. Bu konularda bir konferanslar serisi başlaması isabetli olur.”
Protokol konuşmalarının ardından tören; “Kuruluşundan Bugüne Afyon Kocatepe Üniversitesi” adlı Belgeselin Ön Gösterimi AKÜ’nün 2022 Yılı Ödüllerinin Verilmesi, Profesörlere Belgelerinin Takdimi ve Doçent ve Doktor Öğretim Üyelerine Şal Takma Merasimi devam etti. 2022 yılında ikincisi gerçekleştirilen, Afyon Kocatepe Üniversitesi Ödül Yönergesi kapsamında yapılan değerlendirmeler sonucunda, Ödül Komisyonunca 9 farklı kategoride ödüle layık görülen akademik ve idari personele ödülleri takdim edildi.
2022 Yılı Ödül ve Akademik Yükseltme Töreni toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM