“Türkiye ile Çin arasındaki bağlar daha da güçlenmeli”

“Türkiye ile Çin arasındaki bağlar daha da güçlenmeli”

Afyonkarahisarlı hemşehrimiz İhsan Beşer’in genel Başkanı olduğu Türkiye-Çin İş Geliştirme Derneği 5.yıl resepsiyonu Ankara Wyndham Otel’de yapıldı

 

Resepsiyona Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, Çin Halk Cumhuriyeti olağanüstü ve tam yetkili büyükelçisi LIU Shaobin, AK Parti MYK üyesi Hasan Sert, AK Parti eski Milletvekili Zekeriya Aslan, Afyonkarahisar Belediye Başkan Yardımcısı Murat Öner ve çok sayıda iş insanı katıldı.
“İKİ BÜYÜK ÜLKE ARASINDA
İŞ HACMİNİ GELİŞTİRMEK
İÇİN ÇALIŞIYORUZ”
Programın açılış konuşmasını Türkiye –Çin İş Geliştirme ve Destekleme Derneği Genel Başkanı hemşehrimiz İhsan Beşer yaptı. Başkan Beşer konuklara derneğin faaliyetlerini anlattı.
Beşer: “2023 yılında da yine protokolümüz olan Çin Mermer Maden Mineraller Materyaller ve Kimyasallar Odası ve Çin Gıda Tarım Hayvan İthalat ve İhracat ve Sanayi Odası’nın üyelerini ülkemize davet ederek yeni toplantılar gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Ticaret Bakanlığımız E-İhracat ve Dijital Pazarlama Dairesi ve PTT AM. A.Ş. ile birlikte Çin’de JD.com ve Tmall’da bulunan E-Ticaret Türk Pavilyonunda üyelerimizin ürünlerini Çin marketinde e-ticaret yoluyla satışını gerçekleştirmek için çalışıyoruz. İki büyük ülke olan Türkiye Cumhuriyeti ve Çin Halk Cumhuriyeti’nin en önemli projelerinden olan Orta Koridor ve Kuşak Yol (BRI) projesini 2023 yılında Orta Koridor Anlaşmasının 10. Yılını kutlayacağız. Bu vesile ile 15-16-17 Mart 2023 tarihlerinde ATO Congresium’da Orta Koridor Üzerinde Lokomotif Sektörler ve Yeni Pazarlar Kongre ve Fuarını yine kamu kurum ve kuruluşlarımızla STK’larımızla hep birlikte gerçekleştireceğiz. Enerji, maden, inşaat, makine, lojistik, gıda ve tekstil sektörleriyle ilgili gerçekleştireceğimiz kongreye çok önemli konuşmacılarımız da yer alacak” dedi.
“2018 YILI ÇİN’DE TÜRKİYE TURİZM YILI İLAN EDİLDİ”
Genel Başkan Beşer’den sonra kürsüye gelen Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz Türkiye ile Çin arasında sosyal ve ekonomik iş birliğine gidildiğini söyledi. Bakan Yardımcısı Özkan şunları söyledi:
“Çin ve Türkiye arasında sosyal, ekonomik ve diplomatik alanlar başta olmak üzere hemen her alanda iş birliğimiz ve beraberliğimiz olumlu ve yapıcı bir şekilde devam ediyor. İki ülke arasındaki hemen her türlü işbirliği ise devlet başkanlarımız nezdinde en üst seviyede ortaya konulan irade ile sahiplenilerek yürütülüyor ki bunun iki ülke iş dünyası için çok büyük bir şans ve imkan olduğunu düşünüyorum. Bu anlamda 2018 yılı, ülkemiz ve Çin arasındaki kültür ve turizm ilişkileri bakımından “Çin’de Türkiye Turizm Yılı” olarak kutladığımız, ilişkilerimizin kat ettiği mesafe açısından önemli bir yıl olmuştu. Yıl boyunca Türkiye’ye doğrudan uçuşların olduğu Pekin, Şanghay ve Guanzhou kentlerinde Türkiye olarak sahip olduğumuz tarihi, kültürel ve turistik zenginliklerimiz Çin halkına başarıyla anlatıldı. Bu süreçte Çin’de, Türk mutfağının tanıtımı, uluslararası turizm fuarlarına katılım, arkeoloji seminerleri, film ve sinematografik yapımların tanıtımı, sahne sanatları, konserler ve sergiler gibi sayısız etkinlik düzenledik. 2018 yılı ilişkilerimiz açısından dönüm noktası mahiyetinde kıymetli bir yıl olarak zihnimizde ve tarihte yerini aldı. Şu anda Türkiye’de bulunan Konfüçyüs Enstitüleri ile 20 Mayıs 2021 tarihinde Çin Halk Cumhuriyeti’nde açılışını gerçekleştirdiğimiz Yunus Emre Kültür Merkezi sayesinde kültürel etkileşimimiz devam ediyor.”
“ÇİN VE TÜRKİYE DEMİRYOLLARI İLE BİRBİRİNE BAĞLANIYOR”
Bakan Yardımcısı Özkan şöyle konuştu: “2010 yılında ülkelerimiz arasında stratejik iş birliği ilişkisinin kurulmasından bu yana, siyaset, ekonomi, kültür, bilim ve teknoloji gibi alanlardaki iş birliğinin memnuniyet verici bir seviyeye ulaştığını hep birlikte şahit oluyoruz. 2015 yılında, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile Çin Devlet Başkanı Sayın Xi Jinping (Şi Cinping) “Kuşak ve Yol” girişimi ile “Orta Koridor” projesinin uyumlaştırılmasına dair mutabakat zaptı imzalanarak İpek Yolu’nun yeniden canlandırılması çalışmalarının başlatılması, “Bir Kuşak, Bir Yol” yani “İ Day, İ Lu” girişimi kapsamında İpek Yolu’nun başlangıç noktası Xi’an (Şian) şehrini İstanbul’a bağlayan Çin-Avrupa Ekspresinin düzenli seferlerinin başlaması tarihi gelişmeler. Bugün bir tren Çin ile Türkiye arasındaki yaklaşık 9 bin 400 kilometrelik mesafeyi 12 günde tamamlıyor. Yakında bu süre 10 güne kadar inecek. Asya kıtasını boydan boya kat eden “Demir İpek Yolu” sayesinde Çin ve Türkiye’nin bir kez daha birbirine bağlanması ve iki ülke arasında süratli bir şekilde mal dolaşımının sağlanması günümüz küresel ticaret düzeninde önemli ve çığır açıcı bir gelişme. “Bir Kuşak Bir Yol” projesinde Türkiye’nin önemli bir yeri var. Güvenli, sürekli ve sürdürülebilir tedarik zincirlerinin günümüzün en önemli konusu olduğu zamanlardan geçiyoruz. Doğu ve Batı arasındaki güçlü bağlantının önemi artık gözler önünde. Orta koridor olarak adlandırdığımız girişimin küresel ve bölgesel refahın ve istikrarın inşası için katkısı büyük ve Türkiye olarak biz son 20 yılda gerçekleştirdiğimiz ulaşım ve altyapı yatırımlarıyla buna paha biçilemez bir katkı sağladık.”
“ÇİN TÜRKİYE DOSTLUĞUNUN DAHA DA GELİŞMESİNİ DESTEKLEMELİYİZ”
Çin Halk Cumhuriyeti olağanüstü ve tam yetkili büyükelçisi LIU Shaobin da iki ülke iş birliğinin gelişmesi için sürekli çalışacaklarını söyledi. Afyonkarahisarlı hemşehrimiz İhsan Beşer’in Türkiye ile Çin arasındaki dostluğun artmasına yönelik çabalarından övgüyle bahseden Büyükelçi “Türkiye Çin İş Geliştirme ve Destekleme Derneği’nin kurulmasından buyana Çin ve Türkiye arasında dostla iş birliği teşvik etmeyi amaçlamış iki Ülke arasında dostane ve somut iş birliğine aktif alarak katkılarda bulunmuş olumlu sonuçlar elde etmiştir. İki iki ülke arasındaki personel değişimi biran önce tekrar canlandırmalıyız. Aktif iş gücü ihracat alanında çalışmalar yapmalıyız. İki devler başkanının vardığı mutabakatı uygulamalıyız. Çin Türkiye dostluğunu daha da gelişmesini desteklemeliyiz. ”dedi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM