Hızlı tren için fiyat  farkına izin yok

Hızlı tren için fiyat farkına izin yok

Cumhuriyet tarihinin en büyük ihalesi olarak tanımlanan İzmir-Ankara hızlı tren projesinde, kur dalgalanmasını öne sürerek döviz bazında yüzde 65 oranında zam talep eden ERG firmasına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “dur” dedi. Afyonkarahisar için de büyük önem taşıyan Ankara-İzmir Hızlı tren projesine 1,5 milyar euro ek maliyet getirecek olan zam talebine Cumhurbaşkanlığı onay vermedi

 

Afyonkarahisar’ı da kapsayan Ankara-İzmir YHT yolu ihalesi 14 Ekim 2020’de “pazarlık usulüyle” 2 milyar 163 milyon Euro bedelle ERG İnşaata verildi. Odatv’den Toygun Atilla dün konuyla ilgili bir haber yayınladı. Haberde şu bilgilere yer verildi:
Ankara-İzmir YHT yolu ihalesi 14 Ekim 2020’de “pazarlık usulüyle” 2 milyar 163 milyon Euro bedelle ERG İnşaata verildi. Oysa ki, dış finansmanlı projelerde mevzuat “açık ihale” yapılmasını öngörüyordu.
Bu da sonrasında dava konusu oldu.
BAKAN NEBATİ ONAYLAMADI
Ancak, Danıştay 13.Dairesi, yerel mahkemenin kararına uydu. İhalenin iptal şartlarının oluşmadığına karar verdi.
Davayı kazanan ERG İnşaat dövizdeki dalgalanmayı öne sürerek döviz bazında yüzde 65 oranında zam istedi. Bu 1,5 milyar euroluk ek maliyet anlamı taşıyordu.
Ulaştırma Bakanlığı, ERG İnşaatın ek zam talebini onaylayarak Maliye Bakanlığı’na gönderdi.
Maliye Bakanı Nureddin Nebati ise bu kararı onaylamadı.
ZAM TALEBİ CUMHURBAŞKANLIĞI’NDAN DÖNDÜ
ERG İnşaat’ın bundan sonraki başvuru adresi ise Cumhurbaşkanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı oldu.
Bu, 1,5 milyar euroluk zam için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan onay istemek anlamını taşıyordu.
ERG İnşaat’ın beklediği zam isteğine, Cumhurbaşkanlığı Strateji Başkanlığı ret yanıtı verdi.
KAMUYA 1,5 MİLYAR EUROLUK YÜK
Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel imzası taşıyan ret kararının gerekçesinde, istenen zam oranın verilmesi halinde, ihalenin yapım dönemindeki tüm risklerin kamu tarafından üstlenilmesi anlamı taşıyacağına vurgu yapıldı.
Şu anda Türkiye Cumhuriyeti’nin takviminde 26 milyar dolarlık dış kredili yatırım bulunması diğer projeler için de fiyat farkı taleplerine emsal teşkil edecek bir durumu ortaya çıkaracaktı. Bu da tüm yükü kamunun üstlenmesi anlamını taşıyacaktı.
Tüm bunlar göz önünde bulundurularak, kamuya 1,5 milyar euroluk ek maliyet yükleyecek zam talebi bizzat Cumhurbaşkanlığı tarafından reddedildi.
Odatv, ilk günden itibaren Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren ihalesi ile ilgili “usulsüzlük” ve “hukuksuzluk” iddialarını ve yargı sürecini kamuoyuna taşımıştı. 14 Ekim 2020’de 2 milyar 163 milyon Euro bedelle ERG inşaata verilen ihalenin kredisinin bir bölümü ise “kara para” aklamaları ile gündemden düşmeyen İsviçreli CreditSuisse’den gelmişti.
PROJE YARIM KALMAZ AMA ÇALIŞMALAR YAVAŞLAYABİLİR
Dün gündeme gelen bu durumla ilgili olarak “Firmanın zam talebi kabul görmedi. Ankara-İzmir Hızlı Tren projesi çalışmaları yine devam eder ama belki bazı aksamalar yaşanabilir” şeklinde yorumlandı.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM