“Üretim olmadan gıda fiyatları düşmez..!”

“Üretim olmadan gıda fiyatları düşmez..!”

CHP Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, üretim olmadan gıda fiyatlarının düşmeyeceğini belirterek, “Üreticinin, çiftçinin esnafın, vatandaşın dayanacak gücü kalmadı” dedi

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, Afyonkarahisar Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Afyonkarahisar Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği ve Afyonkarahisar Karaçay Balkar Kafkas Kültür ve Yardımlaşma Derneği’ni ziyaret etti.
“ACİLEN MALİYETLERİ AZALTICI UYGULAMALAR HAYATA GEÇİRİLMELİ”
Milletvekili Burcu Köksal, ilk olarak Afyonkarahisar Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’ni ziyaret ederek Birlik Başkanı İbrahim Göbel ile görüştü. Üreticilerin zor durumda olduğunu kaydeden Göbel, “Kayıtlı inek sayısı her geçen gün azalıyor. Bu demek oluyor ki, her ahırda 2 inek kesime gidiyor. Bu hayvanlar büyük çoğunlukla yem, mazot ve diğer tarım girdilerini karşılamak için kesildi. Girdi fiyatları mutlaka düşürülmeli. Türkiye’de hayvancılık sektörü yıllardır ihmal edilirken, bunun üstüne birde yanlış ekonomi politikaları ve krizlerin etkisiyle et ihraç ederken et ithal eder hale geldik. Acilen tohum, ilaç, gübre, mazot gibi girdilerde maliyet azaltıcı uygulamalar hayata geçirilmeli.” şeklinde konuştu.
“ÜRETİCİ ARTAN MALİYETLERDEN BEZDİ, EKİP BİÇMEYİ BIRAKTI”
Milletvekili Köksal, her geçen gün artan girdi maliyetlerinin süt üreticilerinin sektörden çekilmesine sebep olduğunu ve bunu Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) defalarca gündeme getirdiği belirterek, “Hayvanlarına yem almakta güçlük çeken üreticiler, ineklerini kesime göndermek zorunda kalıyor. Yem fiyatlarının artması süt üreticilerinin hayvanlarına yem vermemesine ve sektörden çekilmesine sebep oluyor. Üretici bir kilo sütle bir kilo yem alamıyor. Artık üretici işin içinde çıkamaz duruma geldi. Vatandaş sütten peynirden oldu. Üretim olmayınca et, süt fiyatlarının düşmesi mümkün değil. Süt ve süt ürünleri fiyatı 1 yılda 2,5 katına çıktı. Süt üretim maliyeti 10 liranın üzerinde olmasına rağmen alım fiyatı 8,5 lira olarak belirlendi. Hayvan pazarlarında süt inekleri dahi satış için bekliyor, yem almış başını gidiyor. Çiftçi mazot, elektrik, su borcundan bezdi, ürünü satarken zarar etmekten usandı, ekip biçmeyi bıraktı. Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında üreticilerimizin tüm sorunlarını çözeceğiz.” şeklinde konuştu.
“ÜRETİCİ NEREYE KADAR DAYANACAK?”
Daha sonra Afyonkarahisar Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği’ni ziyaret ederek, Birlik Başkanı Mehmet Pala ile görüş alışverişinde bulunan Milletvekili Köksal burada da kendisine aktarılan sıkıntıları dinledi. Başkan Pala, “Hayvancılık bitmek üzere, üretici nereye kadar dayanacak. Köylü kalkınmadan ülke kalkınmaz. Tarım da üretim maliyetlerinin artması üretimde azalmaya neden olduğu gibi gıda fiyatlarında artmasına sebep olmaktadır.” ifadelerini kullandı.
“MARKETLERDEKİ PAKET SÜTLERİN FİYATLARININ YÜKSEKLİĞİ İLE ÜRETİCİNİN ALAKASI YOK”
Birlik Başkanı Pala’nın anlattığı sıkıntıları çok iyi bildiğini dile getiren Köksal, “Sürekli sahada üreticimizin, çiftçimizin, esnafımızın kısacası olması gerektiği gibi halkın içinde yer aldığımız için tüm sorunları çok ama çok iyi biliyoruz. Örneğin marketlerde raflarda yer alan paket sütlerin fiyatlarının yüksekliğinin üreticiyle alakası olmadığını çok iyi biliyoruz. Üreticilerimizin hayvanlarından birini kesime yollayıp ötekileri ayakta tutmaya çalıştıklarını çok iyi biliyoruz. Tarlasına gübre, traktörüne mazot alamayan çiftçimizin durumunu çok iyi biliyoruz.” diye konuştu.
“KARAÇAY BALKAR KAFKAS DERNEĞİNİ ZİYARET ETTİ”
Milletvekili Köksal, Afyonkarahisar Karaçay Balkar Kafkas Kültür ve Yardımlaşma Derneği’ne hayırlı olsun ziyaretinde bulundu. Dernek Başkanı Ayhan Akpınar ve Yönetim Kurulu Üyeleriyle görüşen Köksal, “Karaçay Malkarlar’ın, Afyonkarahisar’da Karaçay Malkar halkının yaşantısını, geleneklerini ve kültür değerlerini sonraki nesillere aktarmak, birlik, beraberlik ve dayanışmayı sağlamak amacıyla dernek çatısı altında bir araya gelmesinden büyük memnuniyet duydum. Dernekte özellikle gençlere yönelik bir dizi faaliyette bulunulması da son derece güzel olmuş. Tarihi kültürel bağların devamlılığı sürdürmek çok önemli.” dedi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM