Yerli ilaç üretimi desteklenmeli

Yerli ilaç üretimi desteklenmeli

TEB 33. Bölge Afyonkarahisar Ecza Odası Başkanı Alper Pehlivanlı, yerli üretim ilacın desteklenmesi gerektiğini, muadil ilacın gönül rahatlığıyla kullanılabileceğini, ilaçta ulaşılabilirliğin önem taşıdığının altını çizdi

 

Türk Eczacıları Birliği (TEB) 33.Bölge Afyonkarahisar Eczacı Odası Başkanı Eczacı Alper Pehlivanlı, Kocatepe Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Burak Aydın’a eczacılık camiasının vatandaşla birlikte yaşadıkları sorunları anlattı.
“AFYON GENELİNDE 346 ECZACI VAR”
Afyonkarahisar Eczacı Odası’nın Türk Eczacıları Birliği’ne bağlı 54 eczacı odası içerisinde 33 sırada kurulan bir eczacı odası olduğunu belirten Pehlivanlı, “1990 yılından itibaren Afyonkarahisar’da eczacı odamız bulunmaktadır. Şu anda odamıza kayıtlı 243 eczane ve 346 meslektaşımız var. 243 serbest eczacılık yapan meslektaşlarımızın yanı sıra kamu kurumlarında özel hastanelerde yardımcı eczacı ve ikinci eczacı olarak veya ecza depolarında mesul müdür olarak çalışan meslektaşlarımız bulunmaktadır. Eczacılık mesleğini daha iyi noktalara taşımayı amaçlamakta tabi bununla beraber de ülkemizdeki ilaç ve eczacılık hizmetlerinin de daha iyi noktaya gelmesi için yine çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Genelde meslektaşlarımızın kurumlarla olan ilişkilerinde yardımcı olmaya çalışıyoruz. Eczaneler hem halkımızın hem de kurumlarla iç içe çalışmaktadır. Eczaneler Sağlık Bakanlığı tarafından birinci basamak sağlık kuruluşu olarak adlandırılmaktadır. Odamız bünyesinde komisyonlarımız var. Eğitim komisyonumuz mevzuat komisyonumuz gibi sosyal dayanışma ve yardım komisyonumuz gibi çeşitli komisyonlarımız tarafından çalışmalar gerçekleştirilmektedir.” dedi.
“SOSYAL SORUMLULUK VE EĞİTİM FAALİYETLERİ ARALIKSIZ SÜRÜYOR”
Halk sağlığına yararı olabilecek çalışmalar yürüttüklerini dile getiren Pehlivanlı, “Covid-19 pandemisinin en zorlu dönemlerinde Afyonkarahisar için çok önemli bir ihtiyaç olan son derece pahalı bir Covid-19 test cihazını Ecza Odası olarak Afyonkarahisar Devlet Hastanesine hibe ettik. Odamızın kadın üyelerinden oluşan Sosyal Dayanışma ve Yardım Komisyonu tarafından Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) Çocuk Hematoloji servisinde tedavi gören çocuklarımız için çocuk yaşam odasının yapıldı. Kadın meslektaşlarımız bu odanın yapımını üstlendiler. Bu serviste tedavi gören çocuklarımızın hastanede oyun oynayabilecekleri bir alan hazırladılar. Meslektaşlarımızla her hafta ya da her ay süre düzenli olarak bir araya geliyoruz. Eğitim, gezi, yemek gibi organizasyonlar yapıyoruz. Düzenli eğitim faaliyetlerimiz var.” diye konuştu.
“HER PARTİNİN VEKİLİNE SORUNLARI RAPOR EDİYORUZ”
Eczacılık mesleği ile ilgili sorunları Afyonkarahisar genelinde tüm siyasi partilerin milletvekillerine düzenli raporlar hazırlayarak siyasilere ulaştırdıklarını dile getiren Pehlivanlı, “Sorunlarımızın çözümleri için çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Marketlerde ve internette kontrolsüz bir şekilde satılan melatonin etken maddeli ilaçlar, mama gıda takviyesi statüsündedir. Bu ürünlerin satışında kaynaklı halk sağlığında karşı oluşabilecek sorunlarla ilgili bilgilendirmelerde bulunduk. Bu bilgilendirmeler ulusal medyada da ses getirdi. Ayrıca mesleğimizin genel sorunları olarak ilgili olarak da yine gerek Afyonkarahisar genelinde gerekse Türk Eczacıları Birliği genelinde de sorunları iletmeye devam ediyoruz.” şeklinde konuştu.
“İLAÇ TEMİNİNDE SIKINTILAR YAŞANILIYOR”
“Şu an için eczanelerde yaşadığımız en büyük sıkıntılardan biri ilaç yokluğudur. Bu sorun medyada gündem oluyor.” diyen Pehlivanlı şunları kaydetti: “Biz de bu konunun ulusal düzeyde yayın yapan medya da gündem olmasına özen gösterdik. Bu ilaç yoklukları özellikle de çocuk şuruplarında karşılaşıyoruz. Bunun nedeni ambalaj malzemesinde yaşanan sıkıntılardan kaynaklanıyor. Çocuk şuruplarında ciddi anlamda sorun yaşıyoruz. Aynı zamanda ağrı kesici, ateş düşürücü şuruplar v.d türlerde de ciddi sıkıntı yaşıyoruz.”
“UCUZ İLAÇ ÖNEMLİ DAHA ÖNEMLİSİ İLACIN ULAŞILABİLİRLİĞİDİR”
Türkiye’deki genel ilaç fiyatlandırmasının Avrupa’daki 5 ülkede en ucuz fiyatta ilaç satan ülkeler baz alınarak belirlendiğini belirten Pehlivanlı şöyle konuştu: “Bu fiyat üzerinden hesaplanıp yüzde 60 oranında bir indirimle satış fiyatı belirleniyor. Bu satış fiyatı üzerinden de devlet tarafından bir kamu kurum fiyatı belirlenerek ülkemizdeki bir ilacın satış fiyatı belirleniyor. Bu da şu anlama geliyor, bizler ülkemizde Avrupa’ya göre TL bazında da bahsetmiyorum. Euro bazında da bahsetmiyorum. En iyi ihtimalle yüzde 50 oranında ilacı daha ucuza bulabiliyoruz. Ama bazı ilaçlar dörtte biri, beşte biri oranında ülkemize daha ucuz satılmaktadır. Ülkemizin kaynaklarının ekonomik kullanımı açısından önemli olan ilacın ucuz olmasını bizler savunuyoruz Ama ilacın ucuz olmasından çok daha önemlisi o da ilacın ulaşılabilir olmasıdır. Çünkü ilaç ne kadar ucuz da olursa olsun eğer o ilacı ulaşamıyorsanız sizin için dünyadaki en zor ulaşılabilen şey oluyor.”
“MUADİL İLAÇ GÖNÜL RAHATLIĞIYLA KULLANILABİLİR”
TEB 33. Bölge Afyonkarahisar Eczacı Odası Başkanı Alper Pehlivanlı, ilaç sıkıntısında gelinen noktada en üst düzey sıkıntıyı yaşadıklarının altını çizdi. Pehlivanlı şunları söyledi: “Yaşadığım sorunlarda son noktayı yaşıyoruz. İlaç fiyat kararnamesinin baştan sona tekrar ele alınması gerekiyor. Bu ilaç sorunu çözebilmemiz için ülkemizdeki ilaç sanayinin ciddi şekilde desteklenmesi gerekiyor. Yerli ilaç sanayinde desteğin daha da fazla olması gerekmektedir. Eğer bunu yapabilirsek ülkemizde etken madde üretebilirsek, dışa bağımlılığı azaltırsak, araştırma, geliştirmeyi üniversitemizde çok daha fazla yapabilirsek işte o zaman ilaç da ki bu sorunu büyük çoğunlukla halledebiliriz. Öte yandan halkımız muadil ilacı gönül rahatlığıyla kullanabilir. Son kullanma tarihini geçen ilaçlar lavaboya dökülerek imha edilmelidir. Çöplere atıldığında sokak hayvanları zehirlenebilirler. Aslında Belediyelerin yapacakları çalışmalarla bu atık ilaçlar toplanabilir.”

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM