“Kanser Türkiye’de  ölüm nedenleri arasında ikinci sırada”

“Kanser Türkiye’de ölüm nedenleri arasında ikinci sırada”

Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. Serhat Korkmaz, kanserin hem dünya hem Türkiye için ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer aldığı söyledi

 

İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. Serhat Korkmaz, 4 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle açıklama yaptı.
“BEŞ ÖLÜM NEDENİNDEN BİRİ KANSER”
İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. Serhat Korkmaz, kanserin hem dünya hem Türkiye için ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer aldığına dikkat çekti. Korkmaz, “Ölüm nedenlerine bakıldığında dünya geneli için yaklaşık her 6 ölümden birinin, ülkemiz için ise her 5 ölümden birinin kanser nedeniyle gerçekleştiği görülmektedir. Kanser başlıca; tütün kullanımı, yüksek beden kütle indeksi fazla kilolu ya da şişman, obez olma, meyve ve sebzeden fakir beslenme, yetersiz fiziksel aktivite ve alkol tüketimi gibi başlıca beş davranışsal ve beslenme ile ilgili risk faktöründen kaynaklanmaktadır. Oysa yine günümüz şartlarında kanserlerin yaklaşık üçte birinin, risk faktörlerinden kaçınma ve mevcut kanıta dayalı önleme stratejilerinin uygulanması yoluyla önlenebilir durumda olduğu bilinmektedir. Ayrıca, erken tanı konmuş ve uygun şekilde tedavi edilmişse birçok kanserin iyileşme olasılığının da yüksek olduğu bilinen bir gerçektir. 4 Şubat Dünya Kanser Günü, gerek kanser konusunda farkındalığı ve eğitimi artırarak gerekse dünyanın her yerindeki hükümetler ile bireyleri hastalığa karşı harekete geçmeye zorlayarak her yıl milyonlarca önlenebilir ölümün önüne geçmeyi amaçlamaktadır. 4 Şubat Dünya Kanser Günü; yankı uyandırmayı, değişim aşılamayı ve farkındalık günü ile sınırlı kalmayarak daha sonraki günlerde de sürdürülecek bir eylemi harekete geçirmeyi amaçlayan bir kampanyadır.” dedi.
“RİSK FAKTÖRLERİNDEN KAÇINMAK GEREKİYOR”
Dr. Serhat Korkmaz, Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü ve Dünya Sağlık Örgütü gibi kanser alanında yoğun çalışmaları bulunan uluslararası saygın kuruluşların, her bireyin, küçük ya da büyük eylemlerinin, uzun vadeli, olumlu değişimlere yol açacağını ifade ettiğini belirtti. Korkmaz şunları kaydetti: “Kanserleri önleme yolunda şu risk faktörlerinden kaçınma çağrısında bulunuyoruz. Bu rist faktörleri: Sigara ve dumansız tütün ürünlerini de içeren tütün kullanımı. Fazla kilolu veya obez olmak. Düşük meyve ve sebze alımını içeren sağlıksız beslenme. Fiziksel aktivite eksikliğidir. Alkol kullanımı. Cinsel yolla bulaşan Human Papilloma Virus (HPV) enfeksiyonu. Hepatit veya diğer kanserojen enfeksiyonlara maruziyet. İyonlaştırıcı ve ultraviyole radyasyon maruziyeti. Kentsel hava kirliliği, katı yakıt kullanımından kaynaklanan iç mekân dumanıdır.”
“ÜCRETSİZ TARAMALAR YAPILIYOR”
Korkmaz sözlerini şöyle tamamladı: “Ülke genelinde kanser taramaları; birinci basamak ve 2.-3. sasamak sağlık kuruluşlarında, toplum tabanlı ve fırsatçı taramalar şeklinde yapılmaktadır. Kırsal ve dezavantajlı gruplarımıza illerimizdeki mobil tarama araçları ile de tarama hizmeti verilmektedir. Ülkemizde yürütülen Ulusal Kanser Tarama programımızda, meme kanseri taraması; 40-69 yaş arasındaki kadınlara yılda bir kez klinik meme muayenesi yapılmakta, 2 yılda bir mamografi çekilmektedir. Rahim ağzı kanseri taraması; 30- 65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir HPV-DNA ve smear testi ile yapılmaktadır. Kalın bağırsak kanseri taraması; 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkeklere 2 yılda bir Gaitada Gizli Kan Testi (GGK) yapılmakta, 10 yıl da birde kolonoskopi önerilmektedir. Ücretsiz taramalarınız yaptırmak üzere kutum ve kuruluşlarımıza bekliyoruz.”

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM