“Önce iktidar değişmeli, Afyon kalkınmadan Türkiye kalkınamaz”

“Önce iktidar değişmeli, Afyon kalkınmadan Türkiye kalkınamaz”

SP Genel Başkan Yardımcısı ve CHP Afyonkarahisar 28. Dönem ikinci sıra Milletvekili Adayı Fatih Aydın, Afyon için yapılabilecek ilk işin iktidarın değişmesi olduğunu söyledi. Aydın, “Afyon kalkınmadan, Türkiye kalkınamaz” dedi

Saadet Partisi (SP) Genel Başkan Yardımcısı ve Cumhuriyet Halk Patisi (CHP) Afyonkarahisar 28. Dönem ikinci sıra Milletvekili Adayı Fatih Aydın, gazeteniz Kocatepe çalışanlarını SP İl Başkanı Beytullah Karataş ve beraberindekilerle ziyaret ederek seçim çalışmaları hakkında bilgiler verdi.

“İKİNCİ HATTA ÜÇÜNCÜ VEKİLİ ÇIKARMA HEYECANIMIZ VAR”

SP Genel Başkan Yardımcısı ve CHP Afyonkarahisar 28. Dönem ikinci sıra milletvekili adayı Fatih Aydın, ittifak sürecinde TBMM’de çoğunluğu kazanabilmek için ortak liste yapma kararı alındığını hatırlattı. Aydın, “Bizim için en iyi sonucu ortak liste yapmak veriyor. Dolayısıyla bu çerçevede olunca haliyle hangi şehirlerden, hangi partilere yer açılabilecek onlar müzakere edildi. Bu çerçevede de Afyonkarahisar potansiyeli olan şehirlerimizden bir tanesi. Ben Afyon’a çok sıkı ilişkiler içerisindeyim. 2012 yılından beri SP Genel Merkezindeyim. Sayın Genel Başkanımızda Afyon’da bizi görevlendirdi. Adaylığımız açıklanır açıklanmaz İl Başkanımız aradılar. Burcu Köksal hanımefendi ilede görüşmüş olduk. Birlikte seçim çalışmalarını sürdürüyoruz. Benim gözlemlediğim CHP’de de iyi bir hava var. CHP Afyonkarahisar’da uzun yıllardır tek bir milletvekili çıkarıyor. Burcu hanımın zaten üçüncü dönemidir. Onlarda da bu seçimde ikinciyi hatta üçüncü milletvekilini nasıl çıkarırız noktasında bir heyecana sahipler. Bu da sevindirici bir durum. SP olarak bizim teşkilatlarımızda da ayrı bir hava var. Bizde bilindiği üzere uzun yıllardır mecliste değiliz. Dolayısıyla bu ittifakla birlikte hem mecliste olmanın hem iktidara gelmenin motivasyonu teşkilatlarımızda var. Bu sinerji inşallah büyük bir berekete, bu berekette inşallah Afyon’a yansır diye düşünüyoruz.” dedi.

“AFYON HER YÖNDEN GEÇİLEMEZ BİR ŞEHİRDİR”

Afyonkarahisar’ın Türkiye’ye benzediğini söyleyen Aydın, “Benim Afyon’la ilgili en büyük üzüntüm hani Türkiye’ye benziyor Afyon. Türkiye dünyanın gerçekten en jeostratejik jeopolitik konumunda. Yani doğusunda enerji kaynaklarını üreten ülkeler var, bölgeler var. Yüzde yetmişini üretiyor. Daha doğrusu ihraç ediyor. Batısında da bunu tüketen yüzde seksen civarında ülkeler var. Ama en pahalı enerjiyi biz kullanıyoruz. Afyon yerüstü yeraltı zenginlikleri, medeniyetlerin beşiği, bir kavşak noktası. Bu kadar büyük zenginliklerine rağmen biz dünyada maalesef ekonomik olarak en büyük sıkıntı yaşayan ülkelerden birisiniz. Afyon da böyle. Yani Afyon’un yeraltı zenginlikleri, yer üstü zenginlikleri bulmuş olduğu, jeopolitik konum bir kavşak noktası. Ege, Akdeniz, Marmara, İç Anadolu hepsini birleştiriyor. Afyon’dan geçeceksin, Afyon’dan gideceksin. Hiç yani Afyon’da kalacaksın. Afyon’a uğrayacaksın. Orada yatırım yapacaksın, havası yok. Aslında ben Afyon denildiği zaman hep başkanımıza da söyledim. Afyon geçilmez demek lazım. Afyon gerçekten geçilmez. Milli mücadele olarakta geçilmez. Çünkü burası Milli Mücadele’nin, Kurtuluş Mücadelesi’nin verildiği merkezlerden birisi. Daha doğrusu başlangıcı. Ama bununla birlikte ekonomik olarak da, ticaret olarak da Afyon geçilmemesi gereken bir şehirdir. Merkez olması gerekir.” diye konuştu.

“AFYON’A BİRİLERİ SAHİP ÇIKMIYOR”

“Tüm verilere baktığımızda bu kadar potansiyeline rağmen, nüfus olarak Türkiye’de 81 il var, 31 büyükşehirden sonra gelen ilk şehir Afyon.” diyen Aydın, “Afyon merkez nüfusu ve Türkiye’deki birçok ilden daha büyük bir ildir. Bu potansiyelin hepsini göz önünde bulundurduğumuzda Afyon’un devletten aldığı payı ne kadar? Afyon’da yaşayan vatandaşlarımız için kişi başına düşen milli geliri ile 47. sıradadır. Birçok alanda Türkiye’nin öncü şehri yani tarım ürünlerinde, termalde, ticarette vesaire ama o hususla ilgili alması gereken payda çok geride. On altı şehirin kaymağını kim yiyor Bunu birileri götürüyor. Demek ki Afyon’a birileri sahip çıkmıyor. Ekonomik olarak istediği verimi alması gereken payı alamadığını görüyoruz. Bu manada Afyon gerçekten kesilmez olması lazım. Bir ticaret merkezi, ekonomi merkezi olması lazım ve bu ekonomiden alması gereken payı yüksek seviyelere çıkartması lazım ki Afyon gelişebilsin. Afyon için yapılabilecek ilk iş iktidarın değişmesidir. Çünkü Türkiye’nin bütüncül olarak kalkınmasında Afyon kalkınmadan Türkiye kalkınamaz. Ben genel merkezde politika kurullarından sorumluyum. Bu ortak mutabakat metninde de birçok çalışmamız oldu, emeğimiz oldu.” şeklinde konuştu.

“AFYON İÇİN YAPILABİLECEK İLK İŞ İKTİDARIN DEĞİŞMESİDİR”

Devlet bürokrasisinde iş bilen insan sayısının çok fazla olduğunu dile getiren Aydın şöyle konuştu: “Gerçekten neyin doğru politika olduğunu biliyorlar. Ancak bir problem var, tercih etmiyorlar. Şimdi hangi popülist bir yaklaşımsa, hangi alanda rant daha fazlaysa o alana ağırlık veriliyor. Yollar, köprüler yani havalimanları bunların hepsi ciddi manada rant alanları aslında. Ama o şehri, o bölgeyi aslında bütünlük olarak Türkiye’yi kalkındırabilecek gerçek manadaki politikalara ağırlık verilmiyor. Öncelik verilmiyor. Yoksa bugün etin fiyatı bu olabilir mi? Yani hayvancılık bitmiş. Afyon’a mal olmuş olan sucuk, pastırma ve kaymak. Bütün bunların hepsi hayvancılıkla ilgilidir. Afyon için yapılabilecek ilk iş bir iktidarın değişmesidir. İktidar değişikliği ve Türkiye bütüncül olarak bir yatırım havasına girmek zorunda. Kalkınma havasına girmek zorunda. Böylece değişimin olacağını düşünüyorum. Ancak Türkiye kalkınırken bu çerçevede Afyon’un yetkililerin etkin olması lazım. Buranın sorunlarını dile getirip burayı cazibe merkezine getirebilecek çalışmalara öncelik vermesi lazım. Zaten Afyon’un özellikle bu konuda ciddi raporları var. Ticaret Odasının ciddi raporları var. Onlara da baktığımız zaman mesela Afyon bir lojistik merkezi kurulması lazım. Yani bu kadar çok ihracat potansiyeli olan bir şehrin lojistik merkezinin olmaması başlı başına bir sorundur. Ama bütün bunların önce dediğim gibi her bir alana ilişkin bir politika geliştirilmesi lazım. Mermer politikamız ne olacak? Biz mermeri yurt dışına kütle olarak satıyoruz. Mermeri orada işliyorlar. Çok daha büyük bir gelir elde ederek bunu dünyaya pazarlıyorlar. Ama Afyon’un için bunları işlemiyorlar. Niçin bunlar burada kurulamıyor? Bununla birlikte yine Afyon’un ismiyle özdeşleşmiş haşhaşa ilişkin politikaların ayrı ayrı geliştirilmesi gerekir. Çiftçilerimizin bu konuda desteklenmesi gerekir.”

“AFYON’A SAHİP ÇIKILMAMIŞ, AFYON’LA İLGİLENİLMEMİŞ”

“Bizim milli görüş olarak Afyon’da beş tane eserimiz vardı.” diyen Aydın şunları söyledi: “Bunlardan birisi Afyon Şeker Fabrikasıydı özelleştirildi. İşte bununla birlikte kağıt fabrikası 2003 yılında özelleştirildi. İki yıl sonra kapatıldı. Çay bölgesinin bütün halkı neredeyse oradan besleniyordu. Sonradan göç vermeye başladılar. Yine Bolvadin’de Alkoloid Fabrikası bizim ürünlerimizden birisi. İşte et kombinası. Şimdi özelleştirildi yine. O ayrıca devam ediyor. Yine şeker fabrikasının içerisinde ağır makine fabrikası kurulmuştu. Afyon’a fabrika diye nitelendirdiğimiz mutlaka eserlerikazandırmak mecburiyetindesiniz. Ama Afyon’a dair yetkililer konuştuklarında ‘Yol yaptık. Köprü yaptık, tünelleri yaptık.’ diyorlar. Zaten Zafer Havalimanının durumu malumdur. Hala Afyon’da hızlı tren olmayışı başlı başına bir sorundur. 2018 dönemindeki milletvekillerinin beyanatlarına bakıyorum. Hala gelecek hızlı tren. Yani çok büyük bir geç kalma söz konusu. Afyon’la ilgili özet cümleyi şöyle söyleyebiliriz. Afyon’la ilgilenilmemiş. Afyon’a sahip çıkılmamış. Afyon geçilmez kılınamamış maalesef. Sadece insanlarımızın oyları alınmış, 2001 yılından itibaren destekleri alınmış. AK Parti iktidarında en büyük desteği veren şehirlerden birisi Afyon. Ama maalesef o desteğin karşılığını alamadığını görüyorlar. Bu manada iktidar değişecek ve Afyon’un vekilleri de Afyon’a sahip çıkacaklar. Öncü olacaklar. Ekonomide, ticarette, eğitimde durum içler acısı. Şimdi üniversiteye yerleşim durumuna bakıyorsunuz Afyon 50’nci sıralarda. Yani bu bölgedeki bütün genç nüfusun normalde nitelikli hale getirilmesi lazım. Üniversitesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin bölümlerine bakıyorum mermer bölümü dolmamış. Seracılık dolmamış. Lojistik bölümü dolmamış. Bakıyorsunuz turizm bölümleri boş. Afyon eğer kalkınacaksa bunun üniversite-sanayi ve ticaretin entegre olması ile olur. Tüm bunlar birleşmelidir. Araştırma, geliştirmeye ağırlık verilmesi lazımdır. Inovasyona ağırlık verilmesi lazımdır. Bunu kim yapacak? Üniversiteyle birlikte yapacaksınız. Sizin normalde Türkiye’de bu alanlarda en gözde olması gereken bölümleriniz boş. Dolduramıyorsunuz. Gastronomi Afyon’la özdeş hale gelmiş olan başlıklardan birisi. Ama bakıyorsunuz Kocatepe Üniversitesi’ndeki aşçılık bölümü boş. Dolmamış. Ortaöğretime gerekli desteği vermez, ilgi göstermez, üniversiteye gerekli ilgi göstermezseniz o zaman burada kimseyi tutamazsınız. Gençler buradan gitmek zorunda kalır. Onun için iş gücünde ciddi bir düşüş var. İşsizlik zaten var. İnsanlar para kazanamıyorlar. Kazanamayınca başka yerlere gidiyorlar. Fabrikada işçi olmaya gidiyor. Tarlaya ektiğinin karşılığını alamıyor. Fabrikada işçi olmaya gidiyor. Bu fabrikalar nerede? Marmara’da. Haliyle göç veriyoruz. Bütüncül bir bakış açısıyla her bir alanla ilgili bir politika geliştirmeye ihtiyacımız var. Bu da bilim insanlarıyla olacak. Popülist politikalardan uzak durularak olacak.”

“MİLLİ GÖRÜŞÇÜLERİN TAMAMI CHP’YE OY VERECEK”

Afyonkarhaisar’ı yakın zamanda kazandırmasa da uzun vadede bizi kalkındırabilecek yatırımlara ağırlık verilmesi gerektiğini savunan Aydın şunları kaydetti: “Biz bunu daha önce yaptık. Afyon’da beş tane eserimiz var. Afyon’a mal olmuş beş tane eserimiz var. İnşallah biz yine aynı hizmetleri aynı eserleri dün CHP’yle birlikte yapmıştık. Bugün de inşallah yine CHP’yle birlikte yapacağımıza inanıyoruz. Milli Görüşçülerin tamamı CHP’ye oy verecek. Liste ilk açıklandığı andan itibaren Türkiye genelinde teşkilatlarımızın birçok bölgesinde sorular gelmesine rağmen, soru gelmeyen, sorun gelmeyen tek şehrimiz vardı. O şehir Afyon’dur. Listelerin açıklandığı ilk andan itibaren bu motivasyona, bu heyecana şahit olmamdan dolayı çok mutlu oldum. Bu çerçevede de teşkilatlarımıza güzel bir heyecan var. Çünkü uzun yılların ardından tekrar milli görüş, SP olarak meclise bir vekil gönderecekler. İnşallah burada onun heyecanını görüyorum. SP seçmeni bilinçli bir seçmen. Verdiği oyun nereye gittiğini biliyor. Bizim verdiğimiz oy her şeyden önce Türkiye’nin değişimine hizmet edecek. Türkiye’nin gelişimine hizmet edecek. Biz milli görüş demiş olduğumuz o mefkurenin de meclise gitmesine vesile olacağız. İttiifak süreci ninSP’yi meclise taşıyacağını gördüğü için teşkilatımız büyük bir heyecanla çalışmalarını sürdürüyor. Onu da sahaya yansıtıyorlar.”

“AFYON’DA 20 YILDIR KALAN VEKİLLERİN AFYON’U NE KADAR SAHİPLENDİKLERİNİ GÖRÜYORUZ”

Fatih Aydın sözlerini şöyle sürdürdü: “Afyon’a uğramamız gerektiği kadar uğrayacağız. Normalde milletvekillerinin işi meclistir. Ama meclise biz Afyon’a hizmet etmek mecburiyetindeyiz. Bu bizim vazifemizdir. Şimdi Afyon’da kalan, Afyonlu olan milletvekillerinin Afyon’a ne kadar sahip çıktığını 20 yıldır görüyoruz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yapılan çalışmada Afyon’un 18 ilçesinden hiçbiri birinci kademeye gelememiştir. Hiçbirisi acımıyor. Hani Afyon’lu milletvekillerimiz var ya. Sormak lazım. Ne yapıyorsunuz diye. Bunların haberleri var mı onu zannetmiyorum. Bu raporları incelemişler midir? Ben zannetmiyorum, ihtimal vermiyorum. Bir tane ilçesi yok Afyon’un birinci kademede yer bulabilen İkinci kademede bir tane ilçesi var. O da merkez ilçe. Sıralaması 104’dür. Ondan sonra üçüncü kademe geliyor. Dört tane ilçesi giriyor. Sonra dördüncü kademe. Ama ilçelerinin çoğunluğu beşinci kademede yer alıyor. Yani Afyon’un ilçeleri gelişmişlik düzeyi Türkiye’de en son illerden bir tanesi. Osmaniye, Afyon’un önünde. Artvin, Osmaniye’nin önünde. Çanakkale’nin ilçeleri, Osmaniye’nin önünde. Allah’tan korkmak lazım.”

“HERŞEYİ BİLDİKLERİ İÇİN BUGÜN AFYON VE TÜRKİYE ÇÖKTÜ”

Afyonkarahisar’ın batıda batının doğusu olduğuna değinen Aydın sözlerini şöyle tamamladı: “Allah’tan korkmak lazım yani. Bunlar benim rakamlarım değil. Bu Sanayi Bakanlığı’nın kendi yazmış olduğu rapor. Biz ne yapacağız? Biz ilk önce bir hasar tespitinde bulunacağız. Potansiyelimiz ortaya çıkacak. Net olarak zaten belli. Ama bir hasar tespitine ihtiyaç var. Biz ilim insanlarıyla çalışacağız. Ben her şeyi bilemem ki. Zaten her şeyi bildiklerini iddia ettikleri için bugün Afyon çöktü. Türkiye’de çöküyor. Ben bilirim dediler, her şeyi çökerttiler. Üniversitedeki hocalarımızla, uzmanlarla, araştırmacılarla oturacağız birlikte müzakere ederek biz bu var olan potansiyelimizi nasıl harekete geçirelim diye konuşacağız. Bütün işimiz gücümüz bizim bu oldu. Siyasetçi her şeyi bilen kişi değildir. Siyasette ya iyiliği organize edersiniz ya kötülüğü organize edersiniz. Biz istiyoruz ki iyiliği organize edelim. Bu potansiyeli ayağa kaldıralım, açığa çıkartalım. Bu çerçevede Afyon halkımız müsterih olsun kesinlikle. Oy vermeleri durumunda Afyon’a nasıl hizmet edilir? Bunu inşallah göstereceğiz. Çünkü biz bunu geçmişte gösterdik. Milli Görüş olarak bizim eserlerimiz Afyon’da vardır. Afyon’u kalkındıracak eserlerimiz var. Aynısını yine de yapacağız. Takip edeceğiz.

“AFYON’A SAHİP ÇIKACAĞIMIZA İNANIYORUM”

Afyonkarhaisar’ın büyük avantajlarından birisinin Burcu Köksal gibi bir milletvekilene sahip olması olduğunu söyleyen Aydın şu ifadeleri kullandı: “Türkiye genelinde böyle etkili olan öncü olan vekillerden kim var denildiği zaman hep Burcu Köksal hanımefendi öne çıkan isimlerden birisiydi. Bu manada biz onunla birlikte inşallah güzel bir birliktelikle Afyon’a sahip çıkacağımıza inanıyorum. Ülkenin bu bütüncül olarak kalkınmasında Afyon’un da kalkınması mecburidir. Her şehrin potansiyelini harekete geçirmeden ülkeyi kalkındıramazsınız ki. Bencillik yapamazsınız. Ama bu manada Afyon’da olmamız gerektiği kadar elbette ki olacağız. Burada hem üniversitemizin bütün bilim insanlarını harekete geçirmek hem de uzmanlarıyla, araştırmacılarıyla işin ehli olan kişileriyle, odalarla, sivil toplum kuruluşlarıyla, kooperatiflerle, çiftçilerimizle, onlarla birlikte çalışacağız. İş adamlarımızla birlikte çalışacağız. O havayı oluşturamazsanız zaten kalkınmayı sağlanamaz diye düşünüyorum.”

“AFYON’A HİZMET ETMEK İÇİN AFYONLU OLMAK ZORUNDA DEĞİLİZ”

Şahsından söz eden Fatih Aydın şöyle konuştu: “1983 yılında Kayseri’de doğdum. İlkokul, lise, üniversiteyi Kayseri okudum. Lisansımı Beden Eğitimi Öğretmenliği üzerine yaparken daha sonra alan değiştirdim ve yüksek lisansımı Çin özelinde alternatif finansal kalkınma üzerine bir çalışma yürütüyorum. Çin, Türkiye için de önemli bir model oluşturabilir ön görüsüyle hareket ettim. Çin üzerine yoğunlaştım. İnşallah bakalım önümüzdeki günlerde doktora çalışmasını üzerinden devam ettireceğim. Kayseri’de 3 yıl öğretmenlik yaptım. 2011 yılından itibaren de fiili olarak Saadet Partisi’nde görev almaya başladım. Beş yıl Saadet Partisi Genel Merkez Gençlik Kolları Başkanlığı yaptım. 2016 yılından itibaren Temel Karamollaoğlu ile birlikte çalışmaya başladık. Saadet Partisi ve Sosyal İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı ve son dönemde de partimizin 22 tane politika kurulunda, gölge kabine diye nitelendirdiğimiz politika konularından Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevini yürüttüm. Evliyim, iki kızım, iki oğlum var. Allah Artık Afyonluyuz. Evi Afyon’da değil Ankara’da tutmamız lazım. Milletvekili olacağımız için inşallah orada hizmet edeceğiz. Kocatepe Şehitliği’nde gezdiğimiz zaman, gördüğümüz bir tablo malumdur. Afyon’un yiğit insanları olduğu gibi o şehitlikte Maraşlı var, Trabzonlu var, Kayserili var, Urfalı var. Çünkü bir ortak mücadelemiz var, milli mücadelemiz var. Dolayısıyla oradaki şehitlikleri ben şöyle bir tasvipleme görmedim. Afyonlular bu tarafta yatıyor. Diğerleri bu tarafta yatıyor. Bir mücadele varsa böyle bir şey söz konusu olamaz. Bugün bizim ortak bir mücadele alanımız var. Ortak mücadele alanında ben CHP’li de değilim ve Saadet Partili ama CHP’nin milletvekili adayıyım. Evet Afyonlu değilim ama ben Afyon’un milletvekili olacağım. Yani Afyon’a hizmet etmek için Afyon’da olmak mecburiyetinde değiliz. Türkiyeliyiz biz. Yani zaten öyle olmak durumunda. Ama dediğim gibi. Afyon’da oturup Afyonlu olup Afyon’a hiç sahip çıkmamak mı? Evet Afyonlu da olabilirdik ama Afyon milletvekili olarak görevlendirilmişsek o zaman bizim Afyon’a hizmet edecek bir çalışmamız var demektir. İnşallah vekil olduktan sonra da ben onun gereğini yapacağımızı düşünüyorum inanıyorum.”

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM