“İlaç yokluğu akutlaştı, eczacılar işsiz kalabilir”

“İlaç yokluğu akutlaştı, eczacılar işsiz kalabilir”

TEB 33. Bölge Afyonkarahisar Eczacı Odası Başkanı Eczacı Alper Pehlivanlı, “merdiven altı” eczacılık fakülteleri nedeniyle uluslararası standartlarda eczacılık eğitimi sağlanamadığını, İlaç Fiyat Kararnamesi nedeniyle ilaç yokluklarının son 2 yıldır akut bir sorun haline geldiğini belirtti. Pehlivanlı, “Birkaç yıl içerisinde eczacılığın en büyük sorunu işsizlik olacak” dedi

 

Türk Eczacıları Birliği (TEB) 33. Bölge Afyonkarahisar Eczacı Odası Başkanı Eczacı Alper Pehlivanlı, ilaç ve eczacılık politikalarında, 5 madde ile özetlediği mevcut sorunların halkı ve eczacıları mağdur ettiğini vurguladı.

“İLAÇ YOKLUKLARI SON 2 YILDIR AKUT BİR SORUNA DÖNÜŞTÜ”

Alper Pehlivanlı, eczacılıkla ilgili gerek eczacıları, gerekse hastaları olumsuz etkileyen, güncel 5 sorunu Kocatepe Gazetesi muhabirine beş maddede özetledi. Pehlivanlı, “İlk olarak ülkemizde yaşanan enflasyon ortamında, mevcut İlaç Fiyat Kararnamesi, ilaç ve eczacılık alanının paydaşlarının ihtiyaçlarını karşılamadığını söyleyebiliriz. İlaç Fiyat Kararnamesinin mevcut uygulamaları ve artan işletme giderleri nedeniyle eczane ekonomileri çöküş içerisine girdi ve eczacının artık dayanacak gücü de kalmadı. Yine İlaç Fiyat Kararnamesi nedeniyle ilaç yoklukları son 2 yıldır artık akut bir sorun haline geldi. Örneğin eczaneler, ilaç depolarından eskiden koli koli alabildiği antibiyotiği artık sadece 1-2 adet alabiliyor. İlaca yapılan zam bile artık kısa süre bile olsa ilaç yoklarına bir çare olmamaya başladı. Gelinen noktada eczacılar olarak, ilaçları bulamıyoruz. Sosyal Güvenlik Kurumunun ilaçlarda satış fiyatı üzerinden ilaç firmalarından ek iskonto istediği ve bu iskonto oranının da Sağlık Uygulama Tebliği’ne istinaden belirlenerek Kurum Medula sistemine yansıtıldığı, ilaçta Kamu Kurum İskontosu (KKİ) uygulamasında sıkıntılar yaşıyoruz. İlaç firmalarınca kamu kurum iskontosu uygulanmayan veya eksik uygulanan ya da uygulama yöntemi değiştirilen ilaçların sayısında her geçen gün artış meydana gelmekte. Özellikle son dönemlerde, akciğer kanseri, ankilozan spondilit, infertilite, ülseratif kolit, epilepsi, hepatit c ve demir eksikliği tedavisinde kullanılan bazı önemli ilaçların, kamu kurum iskontosu uygulamasının bazı ilaç firmaları tarafından uygulanmaması, eksik uygulanması ya da uygulama yönteminin değiştirilmesi ciddi bir sorundur. Bu ilaçları kullanmak zorunda olan hastaların ilaçlara ulaşımında ciddi sıkıntılar ortaya çıkmakta ya da hastalar ilaçları alabilmek için firmaların uygulamadığı iskonto oranlarını kendi ceplerinden ödemek zorunda kalabilmektedir.” dedi.

“YAKINDA ECZACILIĞIN EN BÜYÜK SORUNU İŞSİZLİK OLACAK”

TEB 33. Bölge Afyonkarahisar Eczacı Odası Başkanı Eczacı Alper Pehlivanlı, sözlerini şöyle tamamladı: “Ülkemizde eczacılık fakültesi sayıları ve kontenjanları her geçen yıl daha da artmakta ve merdiven altı olarak tabir edebileceğim eczacılık fakülteleri nedeniyle uluslararası standartlarda eczacılık eğitimi sağlanamamaktadır. Yüksek Öğretim Kurumu tarafından, fakülte kontenjanlarının yüksek tutulması nedeniyle de birkaç yıl içerisinde eczacılığın en büyük sorunu işsizlik olacaktır. Kamu kurumlarında görev yapan ve bu kurumlardan emekli eczacıların özlük hakları için iyileştirmeler yapılmamaktadır. Aynı kurumda çalışan ve aynı işleri yapan çalışanlar arasında iş barışı bozularak eczacılar mağdur edilmektedir. Ülkemizde ilacın, Gayrisafi Yurtiçi Hâsıla (GSYH) içerisindeki payının giderek azalması ve ekonomik gelişmelerin gerisinde kalan ilaç fiyat kararnamesi nedeniyle, eczacılık sektörü her geçen yıl geriye gitmektedir. Covid-19 pandemisinde ve 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan depremler sonrasında, halkımızın en yakın sağlık danışmanı olarak, özverili çalışmalar ile ülkemizin ve halkımızın yanında olan biz eczacıların sorunlarının, yetkililer tarafından görülmesini ve çözüme kavuşturulmasını bekliyoruz.”

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM