AFSÜ, Türkiye’de Göz Bankası olan 28 devlet üniversitesinden biri oldu.

AFSÜ, Türkiye’de Göz Bankası olan 28 devlet üniversitesinden biri oldu.

 

 

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) Hastanesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde tedavi hizmeti verecek Göz Bankası ile kornea nakli için sıra bekleyen ve başka şehirlerdeki hastanelere gitmek zorunda kalan vatandaşlar Afyonkarahisar’da kolay ve ulaşılabilir tedavi imkânına kavuşacak.

 

“KORNEANIN KENDİNE ÖZEL FİZYOLOJİSİ VAR”

Kornea dokularının nakil için uygunluk muayene ve değerlendirilmelerinin yapılacağı, uygun bulunan dokuların hastaya nakledilene kadar uygun koşullarda saklanacağı AFSÜ Göz Bankası, Sağlık Bakanlığı ruhsatını alarak hizmete girdi. AFSÜ Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkan Yardımcısı, Kornea Birim Sorumlusu ve Göz Bankası Tıbbi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Ethem Ay, korneanın kendine özgü bir fizyolojisi olduğunu belirterek gözün en önündeki şeffaf bir tabaka olan korneanın temel görevinin göze gelen ışınları kırmak olduğunu söyledi.

Korneanın şeffaflığının kendisine özel yollarla sağlandığını ve beslenmesinin diğer göz bölümlerinden farklılık gösterdiğine dikkat çeken Dr. Ay, korneanın şeffaflığını veya ideal şeklini yitirmesi hâlinde kırıcılık işlevini yerine getirememesinin ciddi görme kayıplarına sebep olduğunu ifade etti.

“SIRA BEKLEYENLER ARTIK AFSÜ’DE HİZMET ALABİLECEKLER”

Kornea naklinin, sağlıklı kornea dokusu ile bozulan kornea tabakasının yer değiştirmesi şeklinde uygulanan cerrahi bir işlem olduğunu belirten Dr. İbrahim Ethem Ay, Türkiye’de vericiden kornea alma yetkisinin sadece Sağlık Bakanlığı tarafından belirtilen şartlara uygun olarak ruhsat verilen göz bankalarında olduğunu kaydetti. Kornea nakli için uzak şehirlere gitmek zorunda kalan ve nakil sırası bekleyenlerin artık AFSÜ’de bu hizmeti alabileceğini dile getiren Dr. Ay, Türkiye’de halen Devlet Hastaneleri ile birlikte toplam 47 Göz Bankası bulunduğu belirtti. Ay, “Burdur, Uşak, Kütahya’da bulunmayan bir sağlık hizmetini AFSÜ’de vererek sadece Afyonkarahisar’a değil çevre illere de hizmet verebilecek olmaktan gurur duyuyoruz. AFSÜ Göz Bankası’nın kurulmasında desteklerini esirgemeyen AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş’a, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Necip Becit’e ve Hastane Başhekimi Doç. Dr. Ahmet Ali Tuncer’e teşekkür ediyorum.” dedi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM