“Afyon’un tarihi değerlerini gastronomiyle harmanlayacağız”

“Afyon’un tarihi değerlerini gastronomiyle harmanlayacağız”

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, kentin tarihi değerlerini gastronomi ile birlikte harmanlayarak turizme kazandırmayı düşündüklerini söyledi

5. Uluslar arası Gastro Afyon Lezzet ve Turizm Festivali’nin Gala Gecesi 29 Eylül Cuma akşamı Oruçoğlu Termal Otel’de Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’in başkanlığında gerçekleştirildi. Programa; Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, eşi Sevim Zeybek, Vali Yardımcıları Mehmet Keklik, Harun Reşit Han, Milletvekilleri Ali Özkaya, Hasan Arslan, Hakan Şeref Olgun, ünlü şefler Cüneyt Asan, Hazer Amani, Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Veli Oğuz, AFPAD Başkanı Hamza Kalkan, gastronomi dünyasının önde gelen temsilcileri, otel genel müdürleri ve iş insanları katıldı. Gala gecesinde Afyonkarahisar’ın tescilli lezzetleri ve yöresel ürünleri ikram edildi.

“AFYONKARAHİSAR GERÇEK ANLAMDA GIDA VE GASTRONOMİ ŞEHRİ”

Programın açış konuşmasını Afyonkarahisar Profesyonel Aşçılar Derneği (AFPAD) Başkanı Şef Hamza Kalkan yaptı. Bu yıl 5’ncisi düzenlenen Uluslar arası Gastro Afyon Lezzet ve Turizm Festivalini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyleyen Kalkan, “Afyonkarahisar tarihin çok eski dönemlerinden beri birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olmasıyla yemek çeşitliliğine sahip bir coğrafyadır. Afyonkarahisar gerçek anlamda bir gıda ve gastronomi şehridir. Afyonkarahisar’ın gastronomide hedefleri büyüktür.  Bu başarıyı değerli desteklerinizle her daim ileriye taşımaya kararlıyız. Biz değerli hemşehrilerimizle birlikte yürüdüğümüz bu yolda lezzetlerimizin afiyetle sunulması önceliğimizdir. Bu değerli festivalimize desteklerini hiçbir zaman esirgemeyen başta Sayın Doç. Dr. Valimiz Kübra Güran Yiğitbaşı hanımefendi olmak üzere Belediye Başkanımıza ve emeği geçen herekse, sponsor olarak destek veren otellerimize, firmalarımıza canı gönülden teşekkür ediyorum.” dedi.

“AFYON GASTRONOMİ ALANINDA DİĞER ŞEHİRLERE ÖNCÜ OLDU”

Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Veli Oğuz, gala gecesinde yaptğı konuşmada, geleneksel yemekleri ve yöresel lezzetleriyle köklü bir mirasa ev sahipliği yapan Afyonkarahisar’da birçok kurum ve kuruluşun işbirliğiyle 5’ncisi düzenlenen Uluslararası Gastro Afyon Lezzet ve Turizm Festivali Gala Gecesi’nin gerçekleştirilmesinden duyduğu memnuniyeti ifade etti.

“COĞRAFİ, TARİHİ VE KÜLTÜREL DEĞERLERİMİZİ GASTRONOMİYLE HARMANLAYACAĞIZ”

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, kentin 17 ile 1 ve 3’er saatlik mesafede merkezi konumda olan bir il olduğunu söyleyerek, “Afyonkarahisar M.Ö 8 bin yılına dayanan tarihi geçmişi olan kadim bir şehirdir. Tarihi güzellikleriyle, tabiat güzellikleriyle, lezzetleriyle, lezzetin başkentiyiz diyoruz. Termalin başkentiyiz diyoruz. Zaferin başkentiyiz. Rahmetli Abdülhamit Han’dan itibaren İstanbul’un yüzde 25’e yakın kırmızı et ihtiyacını karşılayan bir iliz. Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından tescillenmiş sayısı 600’ün üzerinde konağımız vardır. Konaklarımız replika değil, birebir içinde hayatın devam ettiği, tarihi konaklarımızdır. Biz bu yapıları zaman içerisinde sokak sağlıklaştırmasıyla turizmimize kazandırıyoruz. Lezzetin başkenti dediğimiz Afyonkarahisarımız geniş bir coğrafyaya oturuyor. Kentimizin hemen her köyünde, her beldesinde, her ilçesinde 600’e yakın yöresel lezzetimiz var. Biz bugüne kadar 39 tanesini Türk Patent Enstitüsü’ne tescil ettik. Diğerlerinin de peyder pey dosyalarını hazırlayarak tescil sırasını bekliyoruz. Kent mutfağı olarak zengin bir mutfağa sahibiz. Gastronomi şehriyiz. 2019 yılında gastronomi UNESCO tarafından Yaratcı Şehirler Ağına alındıktan sonra hızlı bir tanıtım ağına geçtik. Gastronomi şehri olan;  Gaziantep, Hatay ve Afyonkarahisar olarak toplam üç iliz. Ben şunu söylüyorum, belki şeflerimiz de bunu teyit ederler. Gaziantep yöresi kebap ve et yemekleri ağırlıklıdır. Hatay yöresi biraz daha meze ağırlıklıdır. Ben iddia ediyorum. Bizimki sebze ağırlıklı bir gastronomi yöresel ürünlerimiz sayıca daha fazladır. Daha sağlıklı beslenmeye yönelik ürünlere sahibiz. Dörtyol Kavşağı’nda bir iliz. Mesela buradan Eskişehir bir saatlik mesafededir. Kütahya, Uşak bir saatlik mesafede, Konya iki saat, Ankara iki buçuk saat, İzmir 3,5 saat, İstanbul 3,5 saat mesafededir. Akdeniz’e Ege’ye en merkezi konumda olan bir şehre sahibiz. Kurtuluş’un, Cumhuriyet’in kuruluşunun başkentiyiz diyorum. Çünkü Büyük Taarruz ilimizde başlamıştır. İnşallah bu tarihi değerlerimizi de gastronomi ile birlikte harmanlayarak turizme kazandırmayı düşünüyoruz. Tüm katılımcılara katılımları nedeniyle teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

“İLİMİZ TANIMITINDA GASTRONOMİ ÖNEMLİ BİR YERE SAHİPTİR”

İYİ Parti Afyonkarahisar Milletvekili Av. Hakan Şeref Olgun, programda yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Bir şehrin yaşanabilirliği sadece havası, suyu ve toprağı ile ölçülemez. Bir şehrin yaşanabilirliğinin unsurlarından biri de o şehrin gastronomisidir. Yani yemek kültürüdür. İlimiz birçok alanda olduğu gibi gastronomi alanında da önde gelen şehirlerimiz arasında yer almaktadır. İlimizin tanıtımında gastronomi önemli bir yere sahiptir. İlimizin mermerinden, kaplıcalarından çok sucuğu, kaymağı ve lokumu akla gelir. Gastronomi alanında 800’ü aşkın firmadan oluşan gıda imalat sektörü ile firmalarımız ilimiz ihracatının yüzde 26’na katkıda bulunmasının yanında geniş istihdam olanakları da sağlamaktadır. Şehrimizin gastronomi kültürünün önemli bir özelliği de son yıllarda dünya geneline yaygınlaşan ve fast foodların yerini alan slow food ürünlerin de bulunmasıdır. Günlük ortalama yüz bin aracın gelip geçtiği kentimiz çevre yolu üzerindeki dinlenme tesislerinde fast foodların yanı sıra slow foodların da yer almasının hem kültürel hem de ekonomik açıdan ilimize katkı sağlayacağına inanıyorum. Bu duygu ve düşüncelerle bugün 5’ncisi düzenlenen gastronomi festivalinin hayırlara vesile olmasını diliyor, bunun düzenlenmesiyle başta Sayın Valimiz Kübra Güran Yiğitbaşı ve Sayın Belediye Başkanımız Mehmet Zeybek olmak üzere emeği geçen herkese şükranlarımı, saygılarımı sunuyorum.”

“AFYON BİRÇOK ALANDA ÖNDE OLAN VE ÖNDE OLMAYA NAMZET BİR ŞEHİR”

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Dr. Hasan Arslan, UNESCO’nun gastronomi alanında tescillediği 49 şehirden birinin Afyonkarahisar olmasının son derece kıymetli olduğunu dile getirdi. Arslan, şöyle konuştu: “Türkiye’de üç ama dünyada 49’un içinde olmak bizim için kıymetli. Afyonkarahisar Belediye Başkanımız Mehmet Zeybek, konuşmasında bahsetti. Afyonkarahisar artık bundan sonra gastronomi alanında da turizm odağı olan bir şehirdir. Bir ay önce şehrimizde 6’ncı kez Dünya Motokros Şampiyonası yapıldı. Artık motor sporları Afyonkarahisar’da yapılıyor.  Cumhuriyetin kazanıldığı topraklarda Cumhuriyet Bayramı’nı burada kutluyoruz. Bu topraklarda kutluyoruz. Frig Vadisi şehrimizde tarih turizmi şehrimizde, kültür turizmi şehrimizdedir. UNESCO tarafından yakın zamanda Ulu Camimiz tescillendi. Afyonkarahisar olarak her şeyimizle her türlü turizmde, başta termal turizmin Türkiye’de başkentiyiz. İnsanlarımız sürekli termal turizm için il merkezi ve ilçeleri dâhil Afyonkarahisar’ı tercih ediyorlar. Çok şükür her alanda önde olan ve çoğu alanda da önde olmaya namzet bir şehiriz. Bunun için çabalayan, gayret gösteren herkese minnettarlığımı bildirmek istiyorum. Modern adıyla gastronomi emektarlarının katkısı çok büyüktür. Sonra gastronomi şehri olmasında çok büyük katkısı olan Sayın Belediye Başkanımıza teşekkür etmek istiyorum. Sayın Başkanın emekleri çok büyük ve şehrimiz için değerli. Afyon bu minvalde gelişen, sürekli gelişen bir şehir oldu artık. Bundan sonra da duracağını sanmıyorum. Birçok alanda yine lider olmaya devam edecektir.”

“GASTRONOMİ ŞEHRİ TESCİLİYLE AFYON BİR ÜST LİGE ÇIKTI”

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Av. Ali Özkaya, Gala Gecesi’ne ev sahipliği yapan Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’e teşekkür ederek konuşmasına başladı. Özkaya, şunları kaydetti: “İnsanın yaşaması için yemesi gerekiyor. Yemek bazen insan için yaşamanın bir nedeni. Ama toplumun çok büyük kısmı için ki buna ben de dâhilim, yemek yemeyi çok seviyoruz. Millet olarak yemek yemeyi seviyoruz. Dünyanın birçok ülkesine gittiğimizde benzer otellerde yemek yerken Afyonkarahisar’daki yemek çeşitliliği, kalitesi, lezzeti inanın herhalde şeflerimiz de bizi doğrulayacaktır. Dünyanın çok az ülkesinde vardır. Bu açıdan da Afyonkarahisar niye bir gastronomi şehri diyenlerin bu festivali görmeleri, bu festivaldeki sunumları tatmaları ve daha sonra da şehrin değişen yerlerindeki sunumları lokantalarda, otellerde ve diğer alanlarda bu lezzetleri yaşamaları ve yaşatmaları gerekiyor. Şehrin yöneticilerinin, şehirdeki bu kültürel ve tarihi mirası bütün toplumla, ülkeyle ve dünyayla tanıştırması, bunlarla ilgili organizasyon yapması da bizlerin görevidir. Uzun bir süre önce başlayan, 2019 yılında sonuçlanan gastronomi şehri tesciliyle birlikte artık Afyon bir üst lige çıktı. Bu üst ligde durmak ve daha iyi noktalara taşımak için her daim standartlarımızı yükseltmeye, daha kaliteli, daha doyurucu, daha lezzetli ürünleri, gıdaları sunmaya devam edeceğiz. Buna gayret sarf ediyoruz. Bir noktaya gelmek önemlidir. Ama o noktada durup daha üst noktalara çıkmak, daha önemlidir. İnşallah geldiğimiz noktayı hep beraber Afyon’un bütün paydaşları, yöneticileri olarak hep beraber daha üst noktalara taşırız. Bu açıdan da milletvekili olarak bizlere düşen her göreve hazır olduğumuzu belirtmek isterim. Bir kez daha Gastronomi Festivalimiz ilimize, ülkemize hayırlı olsun.”

“ŞEHRİMİZİN TANITIMINI EN İYİ ŞEKİLDE YAPMAYI PLANLIYORUZ”

5. Uluslar arası Gastro Afyon Lezzet ve Turizm Festivali’nin Gala Gecesi programının son konuşmasını Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Mehmet Keklik, yaptı. Keklik, şu ifadelere yer verdi: “Afyonkarahisar şehrimiz kadim tarihinde birçok medeniyete ev sahipliği yapmasından mütevellit sahip olduğu çok zengin kültür ve medeniyet birikimiyle, doğal güzellikleriyle, çalışkan insanlarıyla tüm yolların kesiştiği stratejik konumdadır. Şehrimiz yer altı ve yer üstü kaynaklarıyla, en önemli özelliklerinden birisi olan eşsiz lezzetleriyle ülkemizin en birkaç en hızlı gelişen şehirlerinden bir tanesidir. Bu yıl gerçekleşen 5. Uluslar arası Gastro Afyon Lezzet ve Turizm Festivalimizle inşallah şehrimizin eşsiz lezzetlerinin, Afyonkarahisar’ımızda üretilen gıda ürünlerini ve şehrimizin bu anlamdaki sunumunu, şehrimizin tanıtımını en iyi şekilde gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Bu yıl festivalimize valilik olarak, belediye olarak ve tüm paydaş kurumlar olarak festivalimize çok titiz ve özverili bir çalışmayla çok iyi hazırlandık. Değerli konuklarımıza çok özel bir program hazırladık. Bu yılki aslında festivalimizin ana temalarından bir tanesi de Sayın Cumhurbaşkanımızın eşi, saygıdeğer Emine Erdoğan hanımefendinin himayelerinde ve destekleriyle sürdürülen ‘Sıfır Atık’ projesine bir noktada destek olacak. Gastronomide ve mutfakta ‘Sıfır Atık’ temalı etkinlikler, yarışmalar, fotoğraf sergileri ve benzeri birçok etkinlik festivalimizde yer almıştır. 5. Uluslar arası Gastro Afyon Lezzet ve Turizm Festivalimizin gerçekleşmesini sağlayan başta Sayın Valimiz Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı ve Belediye Başkanımız Sayın Mehmet Zeybek olmak üzere kısaca emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Festivalimizin hayırlara ve güzelliklere vesile olmasını temenni ediyorum.”

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM