“Sanatçıların tarihe bakışı toplumun ruhuna dokunur”

“Sanatçıların tarihe bakışı toplumun ruhuna dokunur”

“Sanatçının Gözünden Büyük Taarruz Sergisi” açılışında konuşan Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, sanatçıların gözünden bu önemli tarih ve yıldönümlerinin işlenmesinin çok kıymetli olduğunu vurguladı. Vali Yiğitbaşı, “Sanatçıların bu tarih ve yıldönümlerine bakışı çok daha farklıdır. Onların algısı, odaklanması onların bizlerin kalbine ruhuna dokunmaları gerçekten çok daha farklıdır” dedi

 

Afyonkarahisar Valiliği’nin himayesinde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından açılan “Sanatçının Gözünden Büyük Taarruz Sergisi” dün öğleden sonra açıldı. Sergi 7 Kasım 2022 Pazartesi günü mesai saati bitimine kadar ziyarete açık kalacak. Sergi açılışına; Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Osman Alp, Belediye Başkanı Yardımcısı Murat Öner, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Baro Başkanı Av. Turgay Şahin, Vali Yardımcısı Uğur Kolsuz, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır, EMİB ve AKSAM Başkanı İbrahim Alimoğlu, iş insanı Süleyman Kırlıoğlu, akademisyenler, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, sanatçılar ve vatandaşlar katıldılar.
“SANAT TOPLUMUN İNŞAASINDA ROL OYNAR”
Sergi açılış programında konuşan İl Kültür ev Turizm Müdürü Mehmet Tanır, Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı’na sanatçıları koruyup desteklediği için teşekkür etti. Sanatın toplumun inşaasında önemli rol oynadığını dile getiren Yiğitbaşı, “Sanat toplumun yön verilmesinde ve geleceğe taşınmasında da önemli görevi yerine getirir. İşte sanatçılarımız bu görevi ifa eden çok değerli emek dünyasının insanlarıdır. Büyük Taarruzla sanatı birleştirerek sanatın bu gücünü burada hissettirmeyi amaçladık. Başta Sayın Valimiz Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı olmak üzere bu etkinliğin yapılmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” dedi.
“ÇAĞIMIZDA GÖRSEL OKUMA ETKİN”
Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı törende yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Şehrimiz tarihi ve kültürüyle çok öne çıkan bir şehirdir. Bilindiği üzere bu yıl coşku ve gururla Büyük Taarruzun, cumhuriyetin kazanıldığı, milli mücadelenin bu önemli şehrinde, hatta Anadolu’nun kilidi diye tanımladığımız bu şehirde Büyük Taarruzun 100’ncü yılını hep birlikte gönül gönüle kutladık. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 99’ncu yılında yine birlikte kutladık. Büyük Taarruzun 100’ncü yıldönümünü kutluyoruz ama o dönemde neler yaşandı bitti, ansiklopedi sayfalarını açıp okuyalım diye bunu gönül istiyor. Ama yaşadığımız çağ buna imkân tanımıyor. Çünkü görsel okumanın olduğu bir çağdayız. Odaklanmamız konsantrasyon süremiz azaldı. Okumalar reklamcılık sektörünün, medyanın çok ileri boyutlarda hayatımıza dâhil olmasıyla birlikte sadece görsel okumaların üzerinden aslında bazı anlamları çıkartabileceğimiz bir çağda da yaşıyoruz.”
“SANATÇILARIN GÖZÜNDEN BU TARİHLERİN İŞLENMESİ ÇOK KIYMETLİ”
Yiğitbaşı sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu çağın getirdiği bazı özelliklerde var. Bizim toplumsal belleğimizi diri tutmak için bu önemli anları, yıldönümlerini, tarihimizde yer tutmuş, gurur duyduğumuz, kıvançla yeni neslimize anlatacağımız Büyük Taarruz gibi Milli Mücadele’nin farklı safhaları gibi kendi kültürümün içinde, tarihimizin önemli parçaları olan sayfaları anlatabilmenin aslında çok güzel bir boyutudur. Sanatçıların gözünden bu önemli tarih ve yıldönümlerinin işlenmesi çok kıymetlidir. Çünkü sanatçıların bakışı çok daha farklıdır. Onların algısı onların odaklanması onların bizlerin kalbine ruhuna dokunmaları gerçekten çok daha farklıdır. Toplumsal birliğimizi diri tutmak, tarihimizi, kültürümüzü yeni neslimize tekrar aktarmak, bu duyguyu onlarda diri ve güçlü tutmak anlamında Büyük Taarruzun farklı sanatçıların farklı sanat dallarıyla, anlatımlarıyla sergilendiği ‘Sanatçının Gözünden Büyük Taarruz Sergisi’ni gerçekten önemli buluyorum. Emek verenlere teşekkür ediyorum.” Vali Yiğitbaşı ve protokol üyelerinin sergi kurdelesini kesmesinin ardından sergi gezildi. Sergi açılış programı kapsamında; Emrah Kalın tarafından “Hak Razı Gelsin Türküsü” seslendirildi. Daha sonra AKÜ Hakan Yımaz Ümit Demir’in “Büyük Taarruz” konulu belgesel gösterimleri izlendi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM