Dr. Kara’nın “Konvoy” adlı kişisel sergisi açıldı

Dr. Kara’nın “Konvoy” adlı kişisel sergisi açıldı

AKÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Deniz Kartal Kara’nın “Konvoy” adlı resim sergisi açıldı

 

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Deniz Kartal Kara’nın “Konvoy” adını verdiği kişisel resim sergisi dün akşam M. Rıza Çerçel Kültür Merkezi sergi salonunda dün akşam saat 17.00’de açıldı. Sergi açılışına; AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yılmaz Yalçın, Alimoğlu Kültür Sanat Araştırma Derneği (AKSAM) Başkanı ve Ege Maden İhracatçıları Birliği (EMİB) İbrahim Alimoğlu, akademisyenler, öğrenciler, sanatseverler hazır bulundu. Sergi 24 Mart 2023 Cuma günü mesai saati bitimine kadar ziyarete açık tutulacak.
“SANAT TARİHİ
GÖRME SÜRECİDİR”
Öğretim Görevlisi Dr. Deniz Kartal Kara, Kahramanmaraşlı deprem felaketinden sonra AKÜ GSF tarafından açılan ilk sergi olma özelliğini taşıyan Konvoy adlı kişisel sergisi hakkında bilgi verdi. Kara şunları kaydetti: “Sergimin oluşum sürecinde öncelikle bana birçok arkadaşım ürün satış dergileri, kataloglar getiriyorlardı. Bunları nasıl değerlendirebiliriz diye düşünürken arkadaşlarımla o katalogları kesip, kendi bağlamından koparıp başka bir anlam yükleyerek resim oluşturalım şeklinde düşündük. Aslında kolaj Fransızca’dan dilimize geçen bir kelime. Yapıştırma resim anlamına geliyor. Sergimde yer alan resimlerim kurgusal kolajdır. Yani amacım gerçekliği hani boyamayıp yapıştırmak değil. Buradaki her bir parçanın ki bu afişte de olan her bir parçanın ve resimlerdeki her bir parçanın bir anlamı var. Yani hepsi benim kendi mitosum. Sanatçı mitosu çerçevesinde oluşturulmuş bir kurgunun, bir öykünün kavram taşıyıcıları. Yani hepsi bir kavrama hizmet ediyor. Zaten sanat tarihi süreci de bu değil midir? Sanat tarihi görme sürecidir. Ve biz kendi yaşadığımız dönemimizde, kendi yaşadığımız kültürümüzde, kendi yaşadığımız coğrafyamızdaki anlam çerçevesinde dünyaya algılıyoruz. Ve o coğrafyadaki anlamlar nedir diye baktığımızdaher devrin görme biçimi ve varlık yorumu farklı. Biz kendi anlamlarımızı kendimiz keşfettiğimizi zannederken aslında manipüle ediyoruz ve yönlendiriliyoruz. Bir anlam havuzu içerisinde yer alıyoruz.”
BİRÇOK ANLAMIN EKLENDİĞİ SÜRECE İLERLEDİK
Deniz Kartal Kara sözlerini şöyle tamamladı: “Birçok soruyu biz cevaplamak adına ilk önce bize katalog olarak getirilen, atıl durumdaki dergileri değerlendirmek amacıyla başlayan süreçte bilgiyi de içermektedir. Her zaman kuram eylemden çıkar. Eylem içerisinde kestiğimiz, oluşturduğumuz küçük parçacıkları başka bir anlamda başka bir resme dönüştürürken birçok farklı kuramın da anlamın da eklendiği bir sürece doğru biz gitmeye başladık. Ve ben bu süreci daha da geliştiririm. Ve bir seri resim iş çıkarttım. Resmin adını konvoy koydum. Resim bir konboy ve alt tarafında makineler olan, üst tarafında tüketim ürünü olan parçalardan oluşan bir resim. Birçok soruyu soru takmanın içinde barındıran bir resim. Sanat tarihi bir görme tarihi sürecidir. Ve bizim görmek için ilk önce bakmamız, baktığımızı görmek için de o nesneye yönelip resmi kavramamız, zihinsel süreçte de algılamamız ve sanatçı olarak da analizi ve sentezi ve herkesin aslında böyle yapması gerekiyor. Analize ve senteze ulaşması gerekiyor. Görme sürecini de bir gönderme. Bak ve gör diyen bir resmim var. Bu gören göz aynı zamanda günümüzde filmlerde de çok kullanıldı. Yüzüklerin Efendisini izleyenler bilirler herkese bakan kocaman bir göz vardı. Bu göz ne olabilir? Biz bakıyoruz ama biz bize de bakılmıyor mu? Sürekli biz hani sosyal medyadayız. Instagram’a bakıyoruz. Arama motorunu arıyoruz. Biz bakıyoruz ama biz de gözleniyor muyuz? Birçok soruyu üst üste getiriyor. Aslında birçok soru soruyor ve birçok bilgi içinde barındıran bir isim. Çünkü kurgusal, kavramsal bir kolaj, kurgu bana ait.”

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM