“Urimçi katliamını unutmayacağız ve unutturmayacağız”

“Urimçi katliamını unutmayacağız ve unutturmayacağız”

İHH Afyonkarahisar Şube Başkanı Ramazan Kaya, 5 Temmuz 2009 yılında, Urumçi’de iki Doğu Türkistanlı gencin linç edilmesiyle başlayan katliamın 14’ncü yıldönümünde “Urimçi katliamını unutmayacağız ve unutturmayacağız” dedi

 

Doğu Türkistan’nın Başkenti Urumçi’de 5 Temmuz 2009’da yapılan barışçıl gösteri Çin Hükümeti tarafından kana bulanmasının yıldönümü nedeniyle “Katliamı Unutmayacağız ve Unutturmayacağız!” başlıklı basın açıklaması Gedik Ahmet Paşa Camiinde (İmaret Camii) dün öğle namazına müteakip İHH Afyonkarahisar Şube Başkanı Ramazan Kaya tarafından yapıldı.
“KATLİAMIN ÜZERİNDEN 14 YIL GEÇTİ”

İHH Afyonkarahisar Şube Başkanı Ramazan Kaya, 5 Temmuz 2009 yılında, işçi olarak Urumçi’deki bir fabrikada çalışan iki Doğu Türkistanlı gencin linç edilerek öldürülmesinin ardından bilgi alma talebiyle valilik önünde toplanan kalabalığa ateş açıldığını hatırlattı. Kaya, “Valilik önünde ateş açılmasıyla başlayan Urumçi Katliamı’nın bugün yıl dönümü. Urumçi Katliamı’nda Çin Hükümetinin emriyle yüzlerce kişi öldürüldü, binlerce kişi yaralandı ve on binlerce kişi ise tutuklandı. Tutuklanan kişilerin büyük çoğunluğundan hâlâ haber alınamıyor. Çin’de kanlı bir iç savaş sonucu iktidarı ele geçiren Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) 1949 yılında işgal ettiği ve 1955 yılında Sincan Uygur Özerk Bölgesi adıyla tahakkümü altında tuttuğu Doğu Türkistan’da, insan hakları ihlalleri hayatın tüm alanlarında yoğun bir şekilde devam ediyor. Çin Hükümeti, sistematik asimilasyon, işçi programları ve zorunlu göç ve nüfus politikaları ile Doğu Türkistan’ın Müslüman nüfusunu azaltmaya çalışırken, Çinlilerin ev ve iş garantileriyle Doğu Türkistan’a göçleri teşvik edilmekte, demografik yapı tersine çevrilmeye çalışılmaktadır. Çin Hükümetinin 2017 yılından bu yana yoğun bir şekilde kurduğu ve Uygur Türklerinin türlü işkencelere, asimilasyon politikalarına, kadınların rutin olarak tecavüze maruz kaldığı toplama kamplarının sayısının 1200’ü bulduğu ve bu kamplarda tutulan insan sayısının ise 3 milyon civarında olduğu tahmin edilmektedir. Ne hazindir ki, bu hak ihlalleri ve soykırım uygulamalarını uzun yıllardır yürütmekte olan Çin, 7 Ekim 2020 tarihinde 138 ülkenin oylarıyla Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Komisyonu Üyesi olarak seçilmiştir. Çin, tüm uluslararası hukuk kurallarına aykırı bir şekilde asimilasyon ve soykırım politikalarına devam ediyor. Evrensel İnsan Hakları Bildirisi’nin maddelerine aykırı davranıyor. Yine BM tarafından kabul edilen Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi’nin maddeleri arasında yer alan tüm soykırım fiillerini işliyor.” ifadelerine yer verdi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM