“Onların Kentsel Dönüşüm Vaadini Uygulamaları İmkânsız”

“Onların Kentsel Dönüşüm Vaadini Uygulamaları İmkânsız”

 

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Av. İbrahim Yurdunuseven, bazı adayların Kentsel dönüşümle ilgili verdiği vaatlerin fiziki olarak uygulanmasının mümkün olmadığını belirtti.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Afyonkarahisar Belediye Başkan Adayı Hüseyin Ceylan Uluçay ve Milletvekili Av. İbrahim Yurdunuseven,  ilk defa Afyonkarahisar için uygulanacak kanuni değişiklikle Mısri Mahallesi ve diğer kentsel dönüşüm alanlarında tüm hak sahiplerini mutlu edecek bir kentsel dönüşüm yapılacağını belirtti.

“ULUÇAY, DERSİNİ İYİ ÇALIŞTI”

Konu hakkında değerlendirmede bulunan AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Av. İbrahim Yurdunuseven, “Afyonkarahisar Belediye Başkan Adayımız Hüseyin Ceylan Uluçay’ın hem proje hazırlama aşamasında hem de projelerin hayata geçirilip sürdürülebilirliğinin sağlanması aşamasında dersine çok iyi çalışarak bunu sahada en güzel şekilde anlatmaktadır. Afyonkarahisar’da uygulanacak kentsel dönüşüm modelinin dünyada örneği yoktur. Kentsel dönüşümle ilgili yanlış yönlendirmeler oldu. Vatandaşın aklı çelindi. Daha sonra deprem oldu. 11 il, 14 milyon insan etkilendi. Dolayısıyla deprem kuşağı gerçeğinden kendimiz soyutlayamayız. Bir deprem gerçeği var Türkiye için ve Afyonkarahisar için. Biz burada kanuni değişiklik yaptık. Şöyle bir sistem getirdik; örneğin 70 metrekare tabanlı yerde 20 metrekare bir vatandaşın hissesi var. Geri kalan yer çıkmıyor. Biz diyoruz ki bu vatandaşa; burada sen ölünceye kadar oturabilirsin. Ücretsiz ve hiç kira vermeden daha sonra 20 yıl içerisinde alma imkânı var vatandaş burayı satın almak isterse geri kalan 50 metrekareyi o günkü fiyat üzerinden satın alma hakkın var. Evin tamamı o vatandaşa geçiyor. Ama 20 yıl içerisinde imkanın olmadı veya almak istemedin öldüğünde mirasçılara geçince mirasçıların alma ya da hisse bedelini isteme hakları olacak. Türkiye’de ilk defa burası için çıkartılmış özel bir şey. Biz bunu anlattık ve böyle bir sistem bulundu. Dünyada bunun örneği yoktur.” dedi.

“HİSSEDARLAR DIŞINDA HİÇ KİMSE 1 METREKARE DAHİ YER ALAMAZ”

Diğer adayların kentsel dönüşüm vaatlerinin imkânsız olduğunu kaydeden Milletvekili Yurdunuseven, sözlerini şöyle sürdürdü: “Diğer adaylardan bazıları ‘kimsenin cebinden bir kuruş çıkarmadan herkese metrekaresi kadar yer vereceğim’ diyor. Bir kere fiili imkânsızlık var. 600 tane daire çıkıyor 2 bin tane kişi var. Herkese 70 metrekare yer verme şansınız yok. Bunu belediye bütçesiyle yapma şansınız da yok. Şuanda belediyemizin bütçesi 2 milyar 830 milyon TL. Bunun 1 milyar 100 Milyon TL’si yatırıma gidiyor. Oranın imalatına baktı 3,2 milyar gibi bir rakam çıkıyor. Bunu belediye bütçesiyle yapmak mümkün değil. Ne yapacaksın kat arttıracaksın. Kat arttırdığında peki şu soru akla gelmeyecek mi; 12 kat yaptığın binanın 6 katı vatandaşa 6 katı müteahhite verilecek. Müteahhit ne yapacak? Satacak. İşte rant orada. Biz ne diyoruz; bu mahalledeki hissedarlar dışında hiç kimse 1 metrekare dahi yer alamaz diyoruz. Burada zaten öyle bir şansınız yok, çünkü burada 9 tane tescilli kültür varlığı var. Mısri camii var, binalar var, çeşmeler var… Kültür varlığının koruyucu çatı ölçeğini geçmemeniz lazım. Diğer adayların doğru dürüst bir projesini ne gazetelerde gördüm neden billboardlarda gördüm. Klasik kentsel dönüşüm yapacağız diyorlar. Yapacaksın ama nasıl yapacaksın?”

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM